Makron suspendovao sporni zakon koji je izazvao nemire u Novoj Kaledoniji

Pokreti za nezavisnost već vide ovu reformu kao mrtvu, s obzirom na vanredne parlamentarne izbore, izazvane porazom Makronovih saveznika od krajnje desnice na evropskim izborima održanim u nedjelju

2767 pregleda2 komentar(a)
Zapaljena auta nakon nemira u Novoj Kaledoniji (Ilustracija), Foto: REUTERS

Kontroverzne izborne reforme u Novoj Kaledoniji biće suspendovane, najavio je Emanuel Makron, nakon smrtonosnih nemira na teritoriji Francuskog Pacifika, prenosi Gardijan.

Domorodački narod Kanaka osporava reforme koje bi promijenile glasačka prava. Oni smatraju da će biti dodatno marginalizovani ako promjene budu prihvaćene.

"Odlučio sam da suspendujem ustavni zakon koji se tiče Nove Kaledonije", saopštio je francuski predsjednik.

Makron je posjetio Novu Kaledoniju u maju nakon što je bijes zbog najavljene reforme izazvao sedmice nereda, požara i pljačke, čiji rezultat bio devet mrtvih u najgorem nasilju koje je pogodilo arhipelag posljednjih decenija.

Nakon što je proveo 18 sati tamo, Makron je obećao da neće na silu gurati reforme, ali da će ponovo preispitati situaciju nakon mjesec dana. Sada se čini da je predsjednik Francuske donio čvršću odluku.

"Ne možemo ostaviti nejasnoće tokom ovog perioda. Mora se suspendovati ovaj zakon kako bi se dala puna snaga dijalogu na terenu i vraćanju reda", poručio je Makron.

Mada su je odobrili i francuska skupština i senat, reforma je čekala na ustavni kongres oba doma da postane dio zakona. Ali sada kad je skupština raspuštena uoči izbora koje je Makron raspisao, kongres nije mogao da bude održan do 30. juna, dana kada će birači izaći na birališta u prvom krugu izbora. Pokreti za nezavisnost već vide ovu reformu kao mrtvu, s obzirom na vanredne parlamentarne izbore, izazvane porazom Makronovih saveznika od krajnje desnice na evropskim izborima održanim u nedjelju.

"Evropski izbori su ispratili ovaj zakon. Ovo bi trebalo da bude vrijeme za ponovno građenje mira i društvenih veza", saopštila je Parija za oslobođenje Kanaka.

Narod Kanaka čini oko 41 odsto populacije u Novoj Kaledoniji, a promjene bi dale glasačko pravo desetinama hiljada građana koji ne pripadaju domorodačkom stanovništvu, zbog čega su lokalni lideri strahovali da će to razvodniti glasove Kanaka i potkopati dugogodinje napore da se obezbjedi nezavisnost.

Tokom nereda, i domoroci i oni lojalni Francuskoj su podigli barikade. Neki su se bunili protiv vlasti, drugi kako bi zaštitili svoju imovinu. Djelovi glavnog grada Noumee, pretvoreni su u zone u kojima je zabranjen ulazk, dok je međunarodni aerodrom zatvoren za komercijalne letove.

Francuska je proglasila vanredno stanje na arhipelagu 15. maja, a stotine vojnika su transportovane u Novu Kaledoniju kako bi pomogli policiji da ugasi pobunu. Francuska vlada uvela je policijski čas preko noći do 17. juna.