Ukrajina: Tim koji ima snagu za novi prolazak u nokaut fazu

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa E

3088 pregleda1 komentar(a)
Mihailo Mudrik, Foto: Reuters

Ukrajina je na “mala vrata” upala na Evropsko prvenstvo, a onda je i imala sreće na žrijebu, jer će igrati u grupi E - sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom, protiv koje ekipa Sergeja Rebrova startuje 17. juna na minhenskoj “Alijanc areni”. Cilj “žuto-plavih” je još jedan prolazak u nokaut fazu u istoriji...

Iako nije igrala utakmice na domaćem terenu Ukrajina je samo zbog slabijeg međusobnog skora sa Italijom (obje selekcije imale su po 14 bodova), morala da šansu iz kvalifikacione grupe C traži kroz baraž - bila je iza neprikosnovenih Engleza i “azura”.

A baraž je bio posebna priča. Kroz njega su Ukrajinci eliminisali Bosnu i Hercegovinu (2:1), koja je dominirala do ulaska veterana iz Valensije Romana Jaremčuka i vodila do 85. minuta, da bi u finišu golom i asistencijom iskusnog rezerviste gosti na Bilinom Polju izborili finale razigravanja protiv Islanda. Gubili su i od Islanda, a onda dominatnom igrom u drugom poluvremenu čekirali karte za Njemačku (2:1)

Rebrov nije imao previše dilema oko sastava, on je 26 izabranika naznačio već sredinom maja, iako je rok u Uefi bio 7. jun.

Na spisku su - golmani: Georgi Bušan (Dinamo Kijev), Anatolij Trubin (Benfika), Andrij Lunjin (Real Madrid). Odbrana: Nikolaj Matvijenko, Efim Konoplja, Valerij Bondar (svi Šahtjor), Aleksandar Timčik (Dinamo Kijev), Vitalij Mikoljenko (Everton), Ilja Zabarni (Bornmut), Aleksandar Svatok (Dnjepar), Maksim Taloverov (LASK Linc), Bogdan Mihajličenko (Polesije). Vezni red: Andrij Jarmolenko, Nikolaj Šaparenko, Vladimir Bražko (svi Dinamo Kijev), Taras Stepanenko, Aleksandar Zubkov, Georgi Sudakov (svi Šahtjor), Aleksandar Zinčenko (Arsenal), Viktor Cigankov (Đirona), Mihailo Mudrik (Čelsi), Sergej Sidorčuk (Vesterlo), Ruslan Malinovskij (Đenova). Napad: Artjom Dovbik (Đirona), Roman Jaremčuk (Valensija), Vladislav Vanat (Dinamo Kijev).

Ukrajina ima snagu, izbor igrača da ostvari cilj, jer u ekipi je najbolji napadač - “pićići” La Lige Dovbik sa 24 gola i osam asistencija, te njegov klupski kolega Cigankov sa sezonom od osam golova i sedam asistencija koji su Đironi pomogli da izbori plasman u Ligu šampiona. O klasi i iskustvu Zinčenka, Jaremčuka, ali i brzini i talentu Mudrika i tek formi golmana Reala Lunjina, ne treba trošiti riječi.

- Mi ne znamo šta znači ta formulacija “ne možemo”, to za nas ne postoji. Tačno je da smatramo da su Engleska, Francuska, Španija, Italija, Njemačka. Belgija, Hrvatska i Austrija takođe jako dobre i kvalitetne ekipe, favoriti su. No, mi treba da tražimo prolazak iz grupe, a onda u nokaut fazi korak po korak. Najmlađa smo ekipa na Euru, ali imamo šanse i klasu za visok plasman - naglasio je Andrij Ševčenko, predsjednik Fudbalskog saveza Ukrajine.

foto: Graphic news

Ukrajina je na prošlom Euru stigla čak do četvrtfinala, a tamo nije imala šansi - naletjela je na Englesku koja je slavila čak 4:0.

Ukrajina i Euro

Ukrajina i Euro

Nastupa do sada: 3

Najveći uspjeh: Četvrtfinale, Euro 2020.

Posljednji Euro: Četvrtfinale, Euro 2020.

Najviše nastupa na EP: Andrij Jarmolenko (11)

Najviše golova na EP: Trojica igrača po dva pogotka

Kapiten: Andrij Jarmolenko

Prva zvijezda: Artjom Dovbik.

Utakmice na EP: Rumunija (17. jun, Minhen), Slovačka (21, jun, Diseldorf), Belgija (26. jun, Štutgart).

Standings provided by Sofascore