Turska: Montela je donio italijanski šmek

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa F

2735 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Umjerena euforija - takvo je stanje unutar i oko turske fudbalske reprezentacije u susret Evropskom prvenstvu.

Turci nisu top tim, i to nije tajna, ali treći nastup na kontinentalnim šampionatima zaredom govori da postoji kontinuitet rezultata iako je tamošnji Savez praktično na svake dvije godine mijenjao selektore...

Sada je na klupi priznati italijanski napadač Vinćenco Montela, koji je u septembru prošle godine naslijedio Njemca Štefana Kunca nakon što je veći dio igrača - uglavnom onih vodećih - tražio od čelnika federacije da 61-godišnji stručnjak napusti nacionalni tim.

Italijan je na pravi način priveo kraju kvalifikacije - bila je u grupi ispred favorita Hrvatske koju je čak i savladala u Osijeku u oktobru 2023. golom ofanzivca Galatasaraja Bariša Jilmaza.

Najbolji rezultat na evropskim prvenstvima Turska je ostvarila 2008. godine, kada je senzacionalno igrala polufinale gdje je poražena od domaćina Njemačke.

Turci su u četvrtfinalu eliminisali Hrvate, a prije toga prošli grupu u kojoj su bili i Portugalci, Česi i Švajcarci. Prije toga je na Euru učestvovala 1996. i 2000. godine (ispadanje u grupnoj fazi pa plasman u četvrtfinale), dok je 2016. i 2020. morala da se zadovolji nastupom u grupi.

foto: graphic news

Nema ova generacija mnogo sličnosti s tom koju su predvodili golman Rustu Redžber, Hamit Altintop, Arda Turan, Nihat Kaveči i “imperator” na klupi Fatih Terim, ali kada je u pitanju kvalitet - definitivno ga ima. U lidera se profilisao Hakan Čalhanoglu, koji posljednje tri sezone u Interu igra povučenije u veznom redu, dok bi kod Montele trebalo da dobije apsolutnu slobodu.

Koncepciju je poremetila povreda Džaglara Sojundžua koji ne ide na Euro, a spoj iskustva i mladosti je dobio novu dimenziju nakon što su se na veliku scenu pojavili tinejdžeri Arda Guler (član Real Madrida) i fudbaler Juventusa Kenan Jildiz. Tu su i Irfan Kaveči iz Fenebrahčea, iskusni Jusuf Jazidži (Lil), lijevi bek Mert Muldur koji ima iskustvo igranja u Seriji A, vezista Benfike Orkun Kokču...

Turska otvara Evropsko prvenstvo duelom sa debitantom Gruzijom 18. juna u Dortmundu, četiri dana kasnije je rival Portugal, a posljednji meč u grupi Montelinu ekipu čeka 26. u mjesecu kada se sastaje sa Češkom.

Vjerovatni sastav (4-2-3-1): Džakir - Dželik, Demiral, Kadioglu, Muldur - Ozdžan, Kokču - Jildiz, Čalhanoglu, Akturkoglu - Tosun.

Turska i Euro

Nastupa do sada: 5

Najveći uspjeh: Polufinale, Euro 2008.

Posljednji Euro: Grupna faza, Euro 2020.

Najviše nastupa na EP: Rustu Rečber (11)

Najviše golova na EP: Semir Šenturk (3)

Kapiten: Hakan Čalhanoglu

Prva zvijezda: Hakan Čalhanoglu.

Utakmice na EP: Gruzija (18. jun, Dortmund), Portugal (22. jun, Dortmund), Češka (26. jun, Hamburg).

Standings provided by Sofascore