Basara odlazi, KCCG nije prihvatio njene uslove

Profesorka odbila dalju saradnju 11. juna, njen PR kritikovao postupanje nove uprave najveće zdravstvene ustanove

69872 pregleda79 komentar(a)
Nadežda Basara, Foto: Natal poliklinika

Profesorka onkolog, hematolog i transplantator matičnih ćelija Nadežda Basara ubuduće neće biti dostupna pacijentima u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Njen portparol Branislav Basara saopštio je da je profesorka 11. juna pisanim putem odbila dalju saradnju i produženje ugovora sa KCCG, nakon što je godinu konsultantski radila u toj ustanovi.

On je optužio novu upravu KCCG da je uspjela da Crna Gora i dalje ostane jedina država Balkana koja nije uspjela da uvede liječenje akutnih mijeloidnih i limfoblastnih leukemija, limfoma centralnog nervnog sistema i na kraju, kao vrhunac hematologije kao grane medicine, Centar za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze. Basara je istakao da se pacijenti i dalje šalju preko Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) u inostranstvo, a za liječenje i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze plaćaju milioni eura inostranim lošim klinikama. On je rekao i da je bivša direktorica KCCG oformila Centar, ali da se čeka potpis kako bi se ta jedinica ubacila u organizacionu šemu i sistematizaciju radnih mjesta.

Iz KCCG su juče saopštili da nijesu produžili saradnju sa Basarom, pojasnivši da joj je ponuđeno produženje istovjetnog ugovora kakav je imala do 1. juna i da ga je na sastanku u aprilu prihvatila, a onda naknadno obavijestila da “više nije zainteresovana za produženje ugovora”.

“Bez zalaženja u detalje, KCCG informiše javnost da nikome ko za to nije nadležan i ovlašćen, ne priliči da pokuša da sistematizuje i resistematizuje radna mjesta u KCCG niti da formira ili reorganizuje odjeljenje i centre po sopstvenom nahođenju. Istovremeno, nije ni zakonito, pa ni uputno da eksterna lica pokušaju da odrede Fondu za zdravstveno osiguranje s kojom klinikom treba, a s kojom ne treba da potpisuje ugovore”, rekli su.

Iz KCCG su poručili da žale zbog odluke Basare, kojoj su zahvalni na svemu što je uradila u ustanovi u posljednjih godinu dana, ali i da su započeli pregovore sa više stručnjaka iz oblasti hematoonkologije pod čijim mentorstvom će i početi transplantacije matičnih ćelija tokom ove godine.

Basara je juče “Vijestima” odgovorio da “posle ovakvog obavještenja novog rukovodstva KCCG, prof. dr. med Nadežda Basara ne želi da ulazi u polemike preko medija i da ostavlja novinarima da istraže i prikažu pravu istinu u vezi sa uvođenjem transplantacije matičnih ćelija hematopoeze u KCCG”.

Da će se saradnja sa Basarom nastaviti, krajem maja “Vijestima” su potvrdili iz KCCG, pojasnivši da je to dogovoreno na sastanku u aprilu kojem su prisustvovali ljekarka, predstavnici te ustanove, Zavoda za transfuziju krvi i Instituta za javno zdravlje.

Ta ustanova navodno je tek tri dana po isteku ugovora, 3. juna, kontaktirala Basaru da potpiše ugovor, a profesorka je uputila dopis u kojem je navela da je zainteresovana za saradnju, ali pod određenim uslovima…

Iz uprave KCCG poručili da nikome ko za to nije nadležan ne priliči da sistematizuje radna mjesta i pokušava da odredi sa kojom će inostranom klinikom biti potpisan ugovor, njen PR kaže da neće javno polemisati posle takvog saopštenja i da ostavlja novinarima da istraže pravu istinu

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević početkom juna kazao je na tematskoj sjednici skupštinskog odbora da je Basara angažovani konsultant KCCG da razvije program transplantacije koštane srži i da je delegirala standarde koji treba da budu ispoštovani - prostor, tehnologije i obrazovanja kadra.

On je naglasio da je zdravstvenim vlastima predložio da uslovi profesorke Basare budu ispunjeni, ali da ljekari koji bi bili raspoređeni da prate transplantirane pacijente, ipak budu na neki način od pomoći preostalim hematolozima.

NAPOMENA: Nenamjernom omaškom se potkralo da je ime portparola dr Basare Svetislav Basara, umjesto Branislav Basara. Izvinjavamo se profesorki Basara, njenom portparolu Branislavu i čitaocima Vijesti. Urednica Tina Popović