Dnevnik života, ukradenog djetinjstva, prošlosti i budućnosti

Filmom “Mi nemamo drugu zemlju” (No Other Land) otvoren 15. Underhill fest

5896 pregleda0 komentar(a)
Film “Mi nemamo drugu zemlju” (No Other Land) izazvao veliko interesovanje publike, Foto: Krsto Vulović

Ovo je priča o moći... Odrastao sam slušajući je...

Tako Basel Adra, mladić iz (danas rasljenog) palestinskog sela Masafer Yatta počinje svoje sjećanje i pripovijedanje o životu koji je obilježen sukobom, humanitarnom krizom i emotivnim traumama koje izaziva konflikt na relaciji Izrael - Palestina...

Basel je aktivista, junak i koautor dokumentarnog filma “Mi nemamo drugu zemlju” (No Other Land) koji prikazuje strahovit i težak period i okolnosti u kojima godinama živi narod u Palestini, braneći svoju kamen i svoju zemlju, jer druge nemaju.

Cijeli svijet počiva na podjeli. Zeleni čovjek, žuti čovjek...

To je još jedna od konstatacija jednog od protagonista filma u kojoj je sažet koncept funkcionisanja svijeta, od pamtivijeka do danas. “Zeleni čovjek” ima zelene registarske tablice na automobilu, a “žuti” žute. Jedan je Palestinac i na osnovu boje tablica mu je skoro pa sve ograničeno, oduzeto i onemogućeno. Drugi je Izraelac i za njega je zakon drugačiji, povoljniji... Basel je uvjeren da se ne može završiti onako kako je krenulo, jer, reče, zaboravljeno je da su oni koji imaju moć i sami u prošlosti patili, bivali žigosani, protjerivani, ubijani...

Filmom “No Other Land” u srijedu veče otvoren je 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Underhill Fest u, do posljednjeg mjesta ispunjenom, poznatom prostoru košarkaškog terena u Njegoševom parku u Podgorici. Film potpisuje palestinsko-izraelski kolektiv četvoro mladih aktivista i predstavlja vid kreativnog otpora i podrške. Nakon svjetske premijere na prestižnom filmskom festivalu u Berlinu autori su se suočili sa brojnim prijetnjama i napadima, ali istrajavaju u svojoj misiji - pronošenje glasa o nepravdi... Film je na Berlinaleu osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film, a to što je prikazan na otvaranju Underhilla još je jedan od dokaza važnosti ovog jedinstvenog festivala u Crnoj Gori i puta kojim se od svojih početaka kreće, te važnosti značaju životnih, a filmskih priča koje iskusni selektor bira da predstavi publici, svjestan moći filma.

Sa otvaranja Underhill festafoto: Krsto Vulović

Film “Mi nemamo drugu zemlju” prikazuje potresan prikaz dugogodišnjeg sukoba između Izraelaca i Palestinaca, fokusirajući se na svakodnevni život mještana sela Masafer Yatta, teritorije koja je pod dugogodišnjim pritiskom “doseljenika sa oružjem”. Sva surovost, nepravda, ali i licemjerstvo demonstrirani su u životima stanovnika tog palestinskog područja koje je uglavnom uvijek vodilo miran i skroman život. Gledaoci su kroz dokumentarac vođeni očima i koracima mladića koji od svog djetinjstva odrasta slušajući priču o moći, dok se i sam uvjerava u moć sile, ali i moć volje...

Uništavanje jednog od najautentičnijih palestinskih sela dešava(lo) se pred našim očima: rušenje kuća, uništavanje vodovodnih cijevi, betoniranje bunara, ukidanje struje, rušenje škole, hapšenje, ubijanje. Basel se opire, ali se njegova borba ne završava na fizičkom otporu, već se preliva u kreativni otpor i dijeljenje iskustva na društvenim mrežama kako bi podigao svijest o patnji svog naroda.

Ipak, ovo je priča o prijateljstvu, jer Basel Adra nije sam. Put života, borbe, istrajnosti i čežnje za pravdom povezao je ovog mladog palestinskog aktivistu sa izraelskim novinarom koji, uprkos tome što potiče iz dobrostojeće porodice i mogao bi da uživa privilegiju bivanja Izraelcem, želi da doprinese i pomogne Palestini i Palestincima u borbi za slobodu. On se zove Juval Abraham. Njih dvojica su od 2019. godine snimali ključne momente izraelske okupacije i palestinskog otpora na teritoriji raseljenog arapskog sela Masafer Yatta. Prkosni, entuzijastični, snažni, uvjereni su da će dijeljenjem sadržaja koji dokumentuje brojna nedjela, nečovječnost, pa i zločine, njihova borba imati snažniji eho, ali i uticaj u ambijentu ideološke i medijske jednostranosti, ćutnje i nepravde.

Uništavanje palestinskog sela ostaje neprimijećeno u većini (svjetskih) medija, čime se dodatno pogoršava osjećaj nepravde i izolacije Palestinaca. Film jasno ističe i kako kontrola medija i različite informacije mogu oblikovati percepciju sukoba i uticati na (globalno) javno mnjenje i podršku. Zato je “No Other Land” mnogo više od dokumentarnog filma... “No Other Land” je poziv na globalnu svijest, savjest, empatiju, humanost, razumijevanje... Surova stvarnost življenja pod okupacijom “doseljenika” koji donose i sprovode zakone, poziva na podršku i odgovornost međunarodne zajednice, ali i svakog pojedinca, jer svaka osoba doprinosi promjeni, Juval i Basel su primjer.

Juval je žrtvovao svoju slobodu, udobnost doma i komfor, posvetio se i donekle poistovijetio sa stanovnicima Masafer Yattaa. On entuzijastično, ali nimalo naivno, živi svoj novinarski poriv. Sa druge strane, Basel se od djetinjstva bori protiv izraelskih vojnika, njegova najranija sjećanja su vezana i za aktivizam njegovog oca, otpor, ali i protjerivanja i postepeno uništavanje njegove zajednicu. Uprkos različitostima i tome što je Juval Izraelac, što nije lako i značajno usložnjava njihov odnos, povjerenje i pogled, njihova borba je zajednička, a želja i misija ista. Ovaj dnevnik života, ukradenog djetinjstva, mladosti, prošlosti i budućnosti, tjeskobnog majčinstva i hrabrog ali i domišljatog očinstva, svjedočanstvo je svega onoga što se dešava nad palestinskim narodom.

Film “No Other Land” zvanično je završen u oktobru 2023. Rat i razaranje se nastavilo, kao i borba za opstankom.

Večeras će Underhill fest biti nastavljen, te će se na terenu “Dragan Ivanović” u Njegoševom parku u Podgorici prikazati filmovi “Izlaz kroz ludaru” reditelja Nikole Ilića od 21 sat, zatim pola sata kasnije ostvarenje “Flašaroši” reditelja Nemanje Vojinovića, dok će film “Neizbrisiva sjećanja” publika moći da pogleda od 23.05 sati.