„Manšaft” želi idealan početak dugačkog puta

Fudbaleri Njemačke, domaćini Eura, otvaraju šampionat duelom sa Škotskom (21 sat u Minhenu), u grupi A. Tim Julijana Nagelsmana jedan od favorita za titulu na koju čeka od 1996. godine

7576 pregleda0 komentar(a)
Selektor Njemaca Julijan Nagelsman uoči treninga, Foto: Reuters

Njemački reprezentativni fudbal je u najvećoj krizi od turbulentnog početka 21. vijeka, atmosfera oko nacionalnog tima nije idealna pred početak Evropskog prvenstva, ali “manšaft” je bio i ostao među najvećim favoritima za titulu na najvećim takmičenjima.

Takav utisak nije pokvario ni podatak da su Njemci dva puta na posljednja tri velika turnira ispadali već u grupi (mundijali 2018. i 2022), kao ni to što su na posljednjem Euru nastup završili već u osmini finala.

Sve to je doprinijelo da Joahim Lev napusti klupu, nakon njega se nije proslavio ni Hans Flik, a povjerenje da reprezentaciju vrati na šampionski put dato je Julijanu Nagelsmanu. On ima šansu da na domaćem tlu ubijedi javnost da je Njemačka ponovo sila, a kvaliteta definitivno ima predvođena Džamalom Musijalom, Florijanom Vircom, Tonijem Krosom, Ilkajem Gindoganom, Kaijem Havercom, Manuelom Nojerom...

foto: Sofascore

U do sada jedinom nastupu na EP na svom terenu (1988) Njemci su stigli do polufinala - tamo ih je eliminisala Holandija, koja je kasnije osvojila jedinu veliku titulu.

Sedamnaesti Euro kreće večeras, Njemačka kao organizator otvara turnir, a na premijeri će joj se suprotstaviti Škotska - prva utakmica na takmičenju igra se u Minhenu i počinje u 21 sat.

Anketa kao pokazatelj da Njemačka nije jedinstvena

Nešto više od desetak dana pred početak Evropskog prvenstva u njemačkoj javnosti su se nastavila previranja, a u polemiku je morao da bude uključen i fudbal.

Televizija ARD je, naime, objavila anketu u kojoj je pitala građane da li misle da reprezentaciji treba više bijelih fudbalera i preko 20 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno na to pitanje. Nagelsman i reprezentativac Džošua Kimih nisu mogli da sakriju razočaranje...

- Ne vidim svrhu takve ankete u zemlji u kojoj živimo. Da, nema razloga da ublažavam - ta anketa je rasistička, a ono što me je još više šokiralo je odgovor građana. Osjećam da moramo da se probudimo iz svega - rekao je selektor.

Kimih se nadovezao:

- Ljut sam i govorim u ime svakog reprezentativca, kako god se on zvao i koje boje kože bio. Mislim da ovo pitanje ne zaslužuje odgovor.

Tako je u suštini počelo odbrojavanje do Eura u Njemačkoj, ali je onda došlo vrijeme i na fudbalske teme. Nagelsman zna šta se očekuje od reprezentacije.

- Svi smo motivisani da već od prve utakmice pokažemo koliko možemo. Osjetio sam veliki naboj od prvog dana kako sam preuzeo reprezentaciju koja ima ogroman potencijal - istakao je Nagelsman koji sa Njemačkom juri četvrtu evropsku krunu, prvu od 1996. godine.

Nagelsmanovi aduti u ofanzivi: Kai Haverc i Džamal Musijalafoto: Reuters

Škoti su, čini se, idealan protivnik za početak.

- Znamo kakav je mentalitet te reprezentacije - ginuće za svaku loptu. Ali, to ćemo raditi i mi. Bićemo nadahnuti i bitno je da tu energiju usmjerimo na pravi način - moramo da ostanemo fokusirani i da budemo spremni na sve. Jer, ovo je Euro, utakmica neće svih 90 minuta biti onakva kakvu želimo da imamo - poručio je bivši trener Bajerna, Lajpciga i Hofenhajma.

Džan umjesto Pavlovića

Nagelsman je morao da napravi promjenu neposredno pred početak Eura, pa je povrijeđenog Aleksandra Pavlovića zamijenio vezista Borusije Dortmund Emre Džan.

- Izabrali smo Emrea zbog iskustva. Pavlović je bio sjajan tokom priprema, ali sada je tu Emre i znamo šta možemo da dobijemo od njega - kazao je Nagelsman i osvrnuo se na povratak Krosa u reprezentaciju:

- Šest puta je osvojio Ligu šampiona, svi znamo o kakvom se igrači radi. Još u novembru prošle godine smo počeli da pričamo o njegovom povratku i nismo znali da li je to realno. Došao je i rekao da je apsolutno spreman i predstavlja pravo pojačanje za nas.

foto: Graphic News

Škoti nisu favoriti za plasman u nokaut fazu u grupi u kojoj su još Mađarska i Švajcarska, ali u 270 minuta fudbala u grupnoj fazi žele da pokažu gdje im je mjesto.

- Naše pripreme se svode na to da odemo na Euro i pokažemo koliko možemo. Želim da svakog trenutka budemo kompaktni, borbeni i spremni na žestoku borbu. Ako to ispoštujemo već sada mogu da kažem da ću nakon Eura biti zadovoljan - bez obzira na to koliko ćemo osvojiti bodova - rekao je selektor Škota Stiv Klark.

Stiv Klarkfoto: Reuters

Škotska četvrti put učestvuje na evropskim šampionatima i nikada nije prošla grupu. Protiv Njemačke je posljednji put na velikom takmičenju igrala na EP 1992. u Švedskoj kada je “elf” slavio 2:0 golovima Karl-Hajnca Ridla i Štefana Efenberga.

U drugom meču grupe A u subotu u Kelnu u 15 sati igraju Švajcarska i Mađarska.

Vjerovatni sastavi - Njemačka (4-2-3-1): Nojer - Kimih, Ta, Ridiger, Mitelštat - Kros, Andrih - Musijala, Gindogan, Virc - Haverc;

Škotska (3-4-2-1): Gan - Hendri, Henli, Tirni - Ralston, Mektominej, Gilmur, Robertson - Megin, Kristi - Šenkland.

Standings provided by Sofascore