Spajić: Lidl i slične firme jedino dugoročno rješenje za obuzdavanje cijena, aerodromi - koncesija do kraja godine

Premijer rekao da planiraju i kreiranje robnih rezervi u početku 2025. koje bi, kako navodi, takođe pomogle obuzdavanje cijena, ali da je to pretežno za robu za osnovnu upotrebu

30131 pregleda76 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Premijer Milojko Spajić rekao je da rade "punom parom" da bi doveli Lidl i slične firme, jer je to "jedino dugoročno rješenje" kada je u pitanju "obuzdavanje" cijena u marketima.

"Prostorni planovi se brzo usvajaju (juče Nikšić recimo itd) - oni su bili glavno usko grlo do sad. Po prvi put imamo konkretne planove tih kompanija za ekspanziju u Crnu Goru koje će napraviti konkurenciju koju vidimo u EU", napisao je Spajić na Iksu, u odgovoru jednom od korisnika.

Kazao je da planiraju i kreiranje robnih rezervi u početku 2025. koje bi, kako navodi, takođe pomogle obuzdavanje cijena, ali da je to pretežno za robu za osnovnu upotrebu.

"S druge strane - 'Limitirane cijene' akcija je bila do turističke sezone - sad su samo za domaće i osnovne proizvode (nije ekonomski/državnički normalno, ali ni objašnjivo evropskoj komisiji zašto bismo ograničavali marže i podsticali potrošnju uvoznih stvari koje će dobrim dijelom turisti da kupe). Imajući u vidu da su minimalne i prosječne penzije veće nego recimo u Hrvatskoj (koja je osim EU, i clanica i Eurozone, Šengena itd), očigledno je dosadasnji dio programa ES za penzionere uspio", napisao je Spajić.

"Našim približavanjem EU, popravkom infrastrukture (aerodromi - koncesija do kraja godine, auto-putevi - 14 dionica raspisani tenderi za idejna rješenja i idejne projekte, luka Bar - se konsoliduje, i željeznica se rekonstruiše sa EBRD i EIB) sa lakšim dotokom roba, kao i ulaskom na jedinstveno tržište, SEPA itd će se popraviti situacija i ublažiti cijene, a nivoi plata i penzija koje dostignemo će ostati", dodao je predsjednik Vlade.

Naveo je da prostorni plan "ide brzo", kad je u pitanju dolazak Lidla u Podgoricu.

Upitan da li će biti novih avio-linija niskobudžetnih kompanija Ryanair i Wizz Air, Spajić je rekao da novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore "upravo počinje sa radom" i da je aviopovezanost njegov "broj jedan zadatak".