Češka: Neatraktivna, ali teška - mnogi se plaše "lokomotive"

Predstavljamo učesnike Evropskog prvensva - grupa F

3522 pregleda0 komentar(a)
Patrik Šik, glavni adut Češke u napadu, Foto: Reuters

Češka je reprezentacija koju mnogi žele da izbjegnu uoči svakog žrijeba za Evropsko prvenstvo.

Imala ili ne talentovanu generaciju, “lokomotiva” uvijek nađe način da iznenadi. Nakon razdvajanja Čehoslovačke, Češka je učestvovala na svim Evropskim prvenstvima, i to sa najbojim učincima - srebno, bronza i dva četvrtfinala. To je znak da u grupi F Turska, Gruzija i Portugal nisu imalii sreće.

Prvu utakmicu na Euru - posljednju u cijelom 1. kolu takmičenja po grupama, Česi će odigrati protiv Portugala 18. juna na Red Bul areni” u Lajpcigu. Repriza četvrtfinala EP 2012. - Portugalci su teškom mukom slavili u finišu, golom Kristijana Ronalda, revanširavši se za čuveni četvrtfinalni poraz na EP 1996. kada je Češka slavila legednarnim lob-udarcem Karela Poborskog.

Česi su u kvalifkacijama bili drugi sa 15 bodova, koliko je imala i Albanija uz bolji međusobni skor, ali ispred Poljske, koja se kroz baraž domogla najveće smotre Starog kontinenta. Najveći uspjeh Češke na evropskim prvenstvima je pobjeda u Beogradu 1976. godine, ali kao Čehoslovačka. Na “Vembliju” 1996. Česima je izmaklo zlato, i to tada pravilom “zlatnog gola” Olivera Birofa, pa je trofej pripao Njemačkoj. Ova generacija se ne može pohvaliti zvijezdama formata Nedveda, Baroša, Rosickog, Kolera.., a lider je kapiten Tomas Souček iz Vest Hema. Problem za trenera Ivana Hašeka, rođaka čuvene ikone hokeja, Dominika Hašeka, jeste povreda veziste Tventea Mihaila Sadileka, koji je povrijedio koljeno padom sa bicikla 9. juna, a pozvan je umjesto njega ofanzivni vezista Slavije, Petr Ševčik.

Hašek nije vodio Čehe kroz kvalifkacije, već Jaroslav Šilgavi, koji je neočekivano podnio ostavku, a pretpostavlja se da je tome doprinio sukob sa brojnim igračima koji su kršili disciplinu - Vladimirom Coufalom, te Antoninom Barakom koji se u noćnom klubu napio pred odlučujuću utakmicu sa Moldavijom, koju su dobili sa 3:0.

Ovaj sastav Češke sa Hašekom još nije odigrao zvaničnu utakmicu, ali je u martu u prijateljskim duelima bio bolji od Norveške i Jermenije sa identičnih 2:1. Češka je i posljednju provjeru dobila tim rezultatom - protiv Sjeverne Makedonije. Prije nje u prvoj junskoj provjeri deklasirali su Maltu sa 7:1.

foto: Graphic News

Navijači Češke uzdaju se u bljesak Součeka, koji je odigrao svih osam kvalifikacionih utakmica sa učinkom od tri gola i asistencijom, ali i Patrika Šika, koji je na prethodnom Euru 2020. podijelio zvanje najboljeg strijelca sa Kristijanom Ronaldom - po pet goova. Ukoliko pogodi u Njemačkoj, Šik će preteći Miloša Baroša po golovima na EP, ali i legende kakve su Marko van Basten, Zinedin Zidan, Fernando Tores... Šik je ukupno dao 18 golova za Češku, do rekordera u “lokomotivi” Jana Kolera je daleko, jer na kontu ima 55 pogodaka.

Idealni sastav Čeha poremetila je povreda Sadileka, pa bi startnih 11 trebalo da izgledaju ovako: Stanek - Cufal, Vitik, Zima, Goleš, D. Jurašek - Provod, Barak, Souček - Šik, Glozek.

Šanse Čeha da osvoje Euro, prema specijalizovanoj agenciciji OPTA, iznose svega 0,7 odsto, ali Česi imaju iskustva, oni su sedam puta igrali na EP kao samostalna država (ukupno 10, računajući Čehoslovačku), a na prethodnom su šampionatu zastali u četvrtfinalu (poraz od Danske) nakon što su prethodno dobili Holandiju.

Češka i Euro

Nastupa do sada: 10*

Najveći uspjeh: Šampion 1976. (kao Čehoslovačka)

Posljednji Euro: EP 2020, četvrtfinale

Najviše nastupa na EP: Petr Čeh i Karel Poborski (14)

Najviše golova na EP: Milan Baroš i Patrik Šik (5)

Kapiten: Tomas Souček

Prva zvijezda: Patrik Šik

Utakmice na EP: Portugal (18. jun, Lajpcig), Gruzija (22. jun, Hamburg), Turska (26. jun, Hamburg)

*uključujući Čehoslovačku