Berlin: Svi putevi vode u jedinstvenu prijestonicu

Gradovi i stadioni domaćini Evropskog prvenstva

6026 pregleda0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock

Dovoljno je reći - Berlin. Prava metropola, najveći grad Njemačke i Evropske unije, ali i grad istorije, umjetnosti, obrazovanja, zabave, otvoren prema cijelom svijetu...

Njemačka prijestonica uvijek je imala nešto što ju je izdvajalo od mnogih drugih - i prije svjetskih ratova, između njih, nakon pada zloglasno zida koji je Berlin dijelio na istočni i zapadni.

Mnogo je stvari koje ga oslikavaju, ali nekako najviše se izdvajaju njegova dva simbola...

Jedan je Brandenburška kapija - trijumfalna kapija koja je bila svjedok svih lijepih, ali i ružnih stvari koje je preživio ovaj jedinstveni grad. I danas stoji ponosno i sve koji ulaze u Berlin podsjeća na njegovu grandioznost.

Euro će se gledati i na velikom video bimu u blizini Brandenburške kapijefoto: Shutterstock

U njenoj blizini je i drugi zaštitni znak - Rajhstag, zgrada parlamenta nevjerovatne arhitekture i, zahvaljući Crvenoj armiji, simbol pada nacizma.

Uz oštećenja preživjela je veliki požar tokom tridesetih godina prošlog vijeka, kao i Drugi svjetski rat, a zahvaljujući ogromnoj kupoli koja je krasi najposjećenija je zgrada parlamenta u Evropi.

Rajhstagfoto: Shutterstock

Naravno, i ostaci Berlinskog zida danas su posebno zanimljivi turistima iz cijelog svijeta, a tu su i veliki TV toranj, impozantna Berlinska katedrala, kao i cijelo Muzejsko ostrvo na kojem se nalazi, mnogi parkovi...

Olimpijski stadion je baš kao i Berlin bio svjedok istorije... Nacisti su tokom Olimpijskih igara 1936. željeli da ga iskoriste za propagandu, ali je čuveni Džesi Ovens tada poslao sasvim drugu poruku.

foto: Graphic News

Bio je domaćin dva svjetska prvenstva, a zanimljivo tokom Mundijala 1974. na njemu su po jedan meč odigrale i Zapadna i Istočna Njemačka - obje protiv Čilea.

Nakon finala iz 2006. između Italije i Francuske, grad Uniona i Herte čeka nove finaliste - fudbalski vladar Evrope biće krunisan u gradu na ušću Špreje u Hafel.