Putin obećao primirje ako Ukrajina napusti okupirana područja i odustane od pridruživanja NATO

"Čim Kijev počne povlačenje trupa iz regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja i pošto obavijesti da odustaje od plana za ulazak u NATO, odmah ćemo dati naređenje o prekidu vatre i za početak pregovora", rekao je Putin

4440 pregleda1 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, izjavio je da će pregovarati s Ukrajinom u slučaju povlačenja ukrajinskih snaga iz četiri regije, za koje tvrdi da su ruska teritorija, i kada Kijev odustane od pridruživanja NATO-u.

Putin je danas govorio pred zvaničnicima ruskog Ministarstva vanjskih poslova, uoči mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj, na koju Rusija nije pozvana.

"Čim Kijev počne povlačenje trupa iz regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja i pošto obavijesti da odustaje od plana za ulazak u NATO, odmah ćemo dati naređenje o prekidu vatre i za početak pregovora", rekao je Putin, navodeći uslove za mir koji su u suprotnosti s uslovima koje postavlja Ukrajina.

On je rekao da je cilj predloga konačno rješenje sukoba, naglašavajući da je Kremlj "spreman bez odlaganja započeti pregovore".

Ostali zahtjevi za mir koje je ruski zvaničnik iznio uključuju nenuklearni status Ukrajine, ograničenja njenih vojnih snaga i zaštitu interesa Rusa koji žive u Ukrajini.

Rekao je da bi sve to trebalo biti dio "temeljnih međunarodnih sporazuma" te da bi Zapad trebao ukinuti sankcije i Rusiji.

"Putinov predlog potpuna prevara"

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, odbacio je uslove koje je postavio Putin, ističući da je "sve potpuna prevara", piše AFP.

"Oslobodite se iluzija i prestanite ozbiljno shvatati 'predloge Rusije' koji su uvredljivi za zdrav razum", napisao je Podoljak na društvenim mrežama.

Ukrajina je inače stava da se mir može temeljiti samo na potpunom povlačenju ruskih snaga i obnovi ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Putinova izjava dolazi u vrijeme zasijedanja u Italiji lidera grupe sedam razvijenih zemalja svijeta (G7), te dok se Švajcarska priprema ugostiti svjetske zvaničnike kako bi pokušali zacrtati prve korake prema miru u Ukrajini.

Očekuje se da će se za vikend na samitu u Švajcarskoj izbjegavati teritorijalna pitanja i da će se umjesto toga koncentrisati na pitanja kao što su sigurnost snabdijevanja hranom i nuklearna sigurnost u Ukrajini.

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Nakon što su ukrajinske snage spriječile ruski prodor prema Kijevu, borbe su uglavnom premještene na jug i istok.

Pored aneksije Krima 2014. godine, Putin je u septembru 2022. proglasio aneksiju četiri regije istočne i južne Ukrajine, iako nijednu ne kontroliše u potpunosti.