Milatović: Debakl istrage u slučaju "Tunel" pokazao je na koje grane su spali pravosuđe i sektor bezbjednosti

"Crnogorska javnost i dalje ne zna koji je bio motiv iskopavanja tunela do srca pravosudnog sistema niti u čije ime i za čiji račun je to urađeno"

4368 pregleda4 komentar(a)
Milatović, Foto: DPS

Debakl istrage u slučaju "Tunel" pokazao je na koje grane su spali pravosuđe i sektor bezbjednosti, saopštila je danas Sonja Milatović, poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore.

Ona je poručila da se sva neefikasnost crnogorskog pravosudnog sistema reflektuje kroz činjenicu da je prošla gotovo godina od iskopavanja tunela do depoa Višeg suda u Podgorici, a slučaj ni dan danas nije rasvijetljen.

"Crnogorska javnost i dalje ne zna koji je bio motiv iskopavanja tunela do srca pravosudnog sistema niti u čije ime i za čiji račun je to urađeno. Ono što dodatno zabrinjava jeste bojazan koju, zbog svih okolnosti, izaziva pitanje hoće li se ikad išta u vezi s konkretnim slučajem i otkriti, i ako se ne otkrije, čiji je interes da se istina ne sazna. O efikasnosti same istrage suvišno je govoriti, naročito kad se uzme u obzir protok vremena i svi propusti koji su pred očima javnosti u istoj učinjeni. Slučaj koji je zapanjio domaċu i inostranu javnost, i koji prijeti da ugrozi mnogobrojne sudske procese, dodijeljen je Osnovnom umjesto Specijalnom tužilaštvu", istakla je Milatović u saopštenju.

Ona je dodala da je bivši premijer i poslanik Građanskog pokret URA Dritan Abazović "sa svitom dolazio na lice mjesta, mimo svih pravila i procedura, i time potencijalno doveo do kontaminacije mjesta zločina".

"Izostao je odgovor i na ključno pitanje šta je Abazović tog dana radio na tom mjestu i zašto je, u svojstvu odlazećeg premijera, uopšte boravio u depou Višeg suda, s kojim ciljem i kojom namjerom. Nije, valjda, namjera bila ometanje istrage, a o tome kako je ista sprovedena najbolje govori činjenica da, usljed nedostatka dokaza, se na slobodu pušta lice za koje postoji sumnja da je uključeno u izvršenje krivičnog djela. Nakon svega čemu svjedoče, nije ni čudo što građanke i građani Crne Gore ne vjeruju instutucijama", poručila je Milatović.

Ona je rekla da je činjenica da je nepovjerenje opravdano kad je nesmetano prokopan tunel do Višeg suda u centru Podgorice.

"Zaključno, godina, evo, prođe, a odgovora ni na vidiku, počev od toga iz kojeg motiva odnosno pobuda su učinioci kopali tunel do toga ko su nalogodavci za izvršenje ovog krivičnog djela. Međutim, jedno je sigurno, bezbjednosni sistem je zakazao, a zabrinjava činjenica da i tužilaštvo i u ovom konkretnom slučaju zakazuje", zaključila je Milatović.

Vladimiru Eriću, jednom od osumnjičenih u slučaju "Tunel", pritvor je ukinut 10. juna.

Njemu se na teret stavlja krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom teška krađa i krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Potjernica je ranije, osim za Erićem, raspisana i za njegovim sugrađanima iz Loznice - Veljkom Markovićem (1991), Milanom Markovićem (1970) i Dejanom Jovanovićem (1993).

Policija je, do sada, uhapsila pet osoba, koje sumnjiči da su povezane sa obijanjem sudskog depoa - Katarinu Baćović, Marijana Vuljaja, Nikolu Milačića i Ivicu Piperovića.

U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je 8. septembra, a lopovi su materijalne dokaze pohranjene u toj prostoriji krali do 11. septembra, utvrđeno je istragom podgoričkog tužilaštva i policije. Istražitelji su otkrili da je podzemni tunel, kroz koji su lopovi ušli u sudski depo, kopan od kraja jula.

Prema istim informacijama, istragom je do sada utvrđeno da su u tom periodu ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, ali i da su obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje. Ukradeno je 19 komada oružja.