Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima

20741 pregleda10 komentar(a)
Sutkinja Marija Frančeska Marijano sa obezbjeđenjem dolazi u pozorište u Lećeu, Foto: Beta/AP

To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog februara, krvava kozja glava sa mesarskim nožem ostavljena je na pragu kuće sutkinje Marije Frančeske Marijano u južnoj Italiji, sa porukom: “Ovako”.

Marijano je i ranije dobijala prijetnje, uključujući bilješke ispisane krvlju, nakon što je izdala naloge za hapšenje 22 člana lokalnog mafijaškog klana koji djeluje u južnoj Pulji, peti italijanske “čizme”, piše Asošiejtid pres.

Osim po maslinjacima, bijelim truli kućicama sa kupolastim krovovima i spektakularnim obalama, ta regija je takođe poznata i po mafiji Sakra korona unita, koja je četvrta italijanska organizovana kriminalna grupa. Daleko manje je poznata od sicilijanske Koza nostre, kalabrijske Ndrangete ili napolitanske Kamore, ali jednako efikasna u infiltriranju u sve, od lokalnih preduzeća do vlade, podsjeća AP.

Ipak, neke izuzetne žene poput Marijano izazivaju mafijaške strukture moći izlažući se velikim ličnim rizicima. One hapse i krivično gone članove klana, razotkrivaju njihove zločine i konfiskuju njihova preduzeća, dok istovremeno rade na promjeni lokalnih stavova i kulturnih normi koje su ovoj mafiji omogućile da pusti korijene duboko, poput čuvenih maslina u Pulji, ističe se u reportaži američke agencije.

“Ne vjerujem nikome ko kaže da se ne plaši. To nije istina”, rekla je Marilu Mastrođovani, istraživačka novinarka i profesorka novinarstva na Univerzitetu u Bariju koja na svom blogu piše detaljno o infiltraciji mafije.

“Hrabrost je nastaviti dalje uprkos strahu”, rekla je.

Marilu Mastrođovanifoto: Beta/AP

AP navodi da je Sakra korona unita (SCU) jedina organizovana kriminalna grupa u Italiji čije porijeklo je poznato. Nju je lokalni kriminalac osnovao u zatvoru u Lećeu 1981, dijelom da bi potisnuo druge mafijaške grupe koje su pokušavale da se infiltriraju u to područje. Njeno ime i obredi inicijacije povezani su sa katoličkom vjerom, pri čemu se korona ili kruna, odnosi na perle brojanice.

Polako ali sigurno, SCU se utkao u društveno tkivo Pulje, miješajući svoje nezakonite aktivnosti sa legitimnim poslovima. Danas ima oko 30 klanova i oko 5.000 članova, od koji su skoro svi muškarci.

“Šverc droge je glavni posao”, rekla je Karla Durante, šefica kancelarije u Lećeu Istražnog direktorata za borbu protiv mafije, međuagencijskih policijskih snaga. “To je uvijek praćeno iznudama, zelenašenjem. I sada, kao širom države, imamo infiltraciju u javnu upravu”.

Milijarde eura koje zarađuje od trgovine drogom, SCU “pere” kroz legitimne poslove, često u turističkoj industriji Pulje koja je u procvatu, ističe AP.

Polako ali sigurno, SCU se utkao u društveno tkivo Pulje, miješajući svoje nezakonite aktivnosti sa legitimnim poslovima. Danas ima oko 30 klanova i oko 5.000 članova, od koji su skoro svi muškarci

Jedan od najefikasnijih načina za borbu protiv toga je konfiskacija imovine u vlasništvu mafije. Tim Duranteve oduzima imovinu mafije, kao što su vinogradi ili farme, koja se potom predaje lokalnim organizacijama da je transformisale u društveno korisne centre ili projekte.

“Shvatili smo da je ovo zaista najefikasnije sredstvo, jer oduzimanje imovine mafijašima znači smanjivanje njihove moći”, rekla je Durante. Prema pisanju AP-a, nacionalna kancelarija je od 1992. zaplijenila više od 147 miliona eura mafijaške imovine.

Karla Durantefoto: Beta/AP

Međutim, kako navodi AP, SCU je na neki način postala efikasnija od ostalih italijanskih mafijaških grupa u infiltriranju u lokalnu zajednicu, i u tome da bude društveno prihvaćena. Ova grupa je posljednjih godina generalno izbjegavala spektakularne akte nasilja i češće primjenjivala suptilne oblike zastrašivanja.

“Organizovani kriminal je i dalje organizovan, u smislu da uživa određeni konsenzus u Italiji”, rekla je Sabrina Matrangola, čiju je majku, lokalnu političarku, mafija ubila 1984. nakon što je vodila kampanju za očuvanje priobalnog parka od nelegalnog razvoja.

“I dok god postoji taj konsenzus, dok svi ne izaberu pravu stranu i ne pojavi se neko voljan da zasuče rukave da pomogne, ova mjesta će uvijek biti u opasnosti”, rekla je Matrangola, koja sada radi kao aktivistkinja grupe Libera, koja sredstva mafije transformiše da bi služila zajednici.

Za one koji se bore protiv toga, opasnost i dalje postoji.

Dvije sedmice pošto joj je Marijano poslala naloge za hapšenje za obračun sa mafijom pod nazivom “Operacija Vuk”, glavnoj tužiteljki u ovom slučaju, Karmen Ruđero, jedan od osumnjičenih joj je zamalo prerezao vrat.

Pankracio Karino, jedna od 22 osobe imenovane u nalogu, nagovijestio je da želi da sarađuje u istrazi. Ali kada se Ruđero pojavila da ga ispituje u zatvoru u Lećeu, imao je druge planove. Isklesao je nož od porcelanske WC šolje u zatvorskoj ćeliji i sakrio ga u malu crnu plastičnu kesu u svom rektumu, planirajući da “joj prereže grkljan” tokom sastanka, prema sudskim dokumentima.

“Da sam tog dana bio priseban kao sada, Karmen Ruđero bi već bila prošlost”, rekao je Karino kasnije istražiteljima.

Karmen Ruđerofoto: Beta/AP

Na kraju je jedan sumnjičavi čuvar pretresao Karina prije nego što je uspio da napadne tužiteljku i pronašao improvizovani nož.

Sedam mjeseci poslije incidenta, Ruđero je samouvjereno ušla u sudnicu zatvora u Lećeu na jedno nedavno ročište, u pratnji trojice policajaca. Prijetnje smrću nisu je pokolebale, kao ni druge žene koje su se suprotstavile moći SCU. Međutim, morale su da preduzmu mjere opreza, uključujući 24- satno obezbjeđenje.

Novinarka Mastrođovani preselila je svoju porodicu iz rodnog grada u Bari nakon što su njeni izvještaji na blogu “Il Tacco D’Italia” o infiltraciji SCU toliko naljutili lokalnu vlast da je u jednom trenutku grad bio oblijepljen ogromnim posterima koji su napadali njen rad. Na jednom je prikazana u rupi do vrata.

Prema patrijarhalnoj kulturi SCU, “žena ne bi trebalo da ima glas”, a kamoli ako ga koristi da piše o mafiji, kazala je.

Sutkinja Marijano takođe živi uz stalnu policijsku pratnju, ali vjeruje da njen posao borbe protiv SCU nadilazi hodnike sudnice. Tokom slobodnog vremena, Marijano koristi strast za pisanjem knjiga, poezije i drama kako bi pokušala da promijeni stavove na osnovnom nivou. Nedavno je u pozorištu Apolo u Lećeu izvedena njena predstava o mafiji.

“Moramo da počnemo sa komunikacijom, koja je osnovna za prenošenje vrijednosti dostojanstva, hrabrosti, odgovornosti”, rekla je. “Sposobnost da kažemo ne, sposobnost da osjetimo ogorčenost zbog stvari koje su pogrešne”.