Klub odbornika PES-a pita Pokret za Podgoricu: Šta želite da ne bi išli prema DPS-u?

"Bilo bi naivno očekivati da sa našim doskorašnjim članovima koji su formirali Pokret sa Podgoricu lako dođemo do zajedničkih rješenja i riješimo aktuelnu situaciju u Podgorici"

25132 pregleda43 komentar(a)
PES, Foto: Evropa sad

Kluba odbornika Pokreta Evropa sad (PES) Podgorica saopštio je danas da pita Pokret za Podgoricu: "Šta želite od PES-a da vi ne bi išli prema DPS-u?".

"Bilo bi naivno očekivati da sa našim doskorašnjim članovima koji su formirali Pokret sa Podgoricu lako dođemo do zajedničkih rješenja i riješimo aktuelnu situaciju u Podgorici. Ipak, bez obzira na evidentna mimoilaženja u stavovima, osnovni principi koji su nas i doveli u pozicije odlučivanja ne bi smjeli biti ugroženi. Tu prije svega mislimo na potencijalnu saradnju sa DPS-om", ističe se u saopštenju Kluba odbornika PES-a.

Oni su dodali da svjesni da postoje određene tendencije koje mogu dovesti do urušavanja ovog principa pozivaju odbornike Pokreta za Podgoricu da iznesu listu zahtjeva, odnosno precizno postave svoja očekivanja kako bi krenuli u pravcu postizanja dogovora.

"Pokret Evropa sad je u potpunosti spreman da sačuva vrijednosti za koje smo se zajednički zalagali čak i ako to podrazumijeva ustupanje određenih pozicija u Glavnom gradu. Jednako tako, ukoliko u procesu pregovora postoje nepoželjni ili se drugi smatraju adekvatnijim za ovu vrstu saradnje (bio to Vasilije Čarapić ili bilo ko drugi) pozivamo da nam se i to vrlo jasno saopšti, jer ponavljamo - bez precizno formulisanih zahtjeva ne možemo ni voditi pregovore ni doći do rješenja ako ga istinski želimo. U uvjerenju da smo na istim pozicijama kada je u pitanju odnos prema građanima i građankama Podgorice, od Pokreta za Podgoricu očekujemo listu preciznih zahtjeva na koje bismo se izjasnili. Sve drugo vodi rušenju temeljnog principa - saradnji sa DPS-om, koja ne bi trebalo da bude opcija", poručili su iz Kluba odbornika PES-a.

Sastanak predstavnika PES-a i Pokreta za Podgoricu koji čine nekadašnji odbornici te partije održan je danas u Skupštini Glavnog grada.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić je nakon sastanka rekla da je sastanak prekinut zbog raznih uvreda, a da dogovor nije postignut.

"Doživjeli smo uvrede i jako je teško govoriti. Imali smo više prilika da postignemo dogovor, a nakon ovoga danas smo shvatili da je sve ovo farsa", rekla je Ljiljanić i dodala da "odbijaju funkcije jer nisu željeli takav dogovor".

Predstavnici ostalih konstituenata vlasti su na sastanku vladajuće većine u lokalnom parlamentu odžanom 11. juna zatražili od PES-a i Pokreta za Podgoricu da do ponedjeljka naprave dogovor o rješavanju krize u Glavnom gradu ili da saopšte da se ide na vanredne lokalne izbore.