BLOG Izraelska vojska: Osmoro naših vojnika poginulo na jugu Pojasa Gaze

Sukob Izraela i Hamasa – 253. dan

14514 pregleda2 komentar(a)
Detalj iz Pojasa Gaze, Foto: Reuters
18:58h

Izraelska vojska je danas saopštila da je osmoro njenih vojnika poginulo na jugu Pojasa Gaze.

Prethodno je najveće gubitke u jednom danu izraelska vojska imala u januaru, kada je 21 vojnik ubijen u samo jednom okršaju sa palestinskim borcima u Gazi.

Očekuje se da će pogibija izraelskih vojnika pojačati pokušaje za sklapanje primirja, kao i gnijev izraelske javnosti zbog izuzeća iz vojske ultraortodoksnih Jevreja.

Prošlog mjeseca, Vrhovni sud Izraela naredio je ukidanje vladinih subvencija za mnoge ultraortodoksne jevrejske muškarce koji ne služe vojsku. Njihov izuzetak iz vojne službe razbjesnio je veliki dio izraelskog društva.

Višemjesečni pregovori o prekidu vatre nisu uspjeli zbog dubokog neslaganja između Izraela i Hamasa. U srijedu je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je Hamas predložio izmjene plana koji podržavaju SAD, za koje je rekao da su neke "izvodljive", a neke ne.

(Beta)

13:39h

Američka vojska je objavila da je uništeno sedam radara Huta, kao i jedna bespilotna letjelica i dva površinska broda bez posade u Jemenu u posljednja 24 sata.

"Ovi radari omogućavaju Hutima da gađaju pomorska plovila i ugroze komercijalni brod“, navela je Centralna komanda SAD na Iksu.

Prije dva dana je brod u grčkom vlasništvu oštećen u napadu Huta.

13:37h

Sukob Izraela i Hamasa – 253. dan.

Ministarstvo zdravlja vlade Gaze, teritorije kojom vlada pokret Hamas, objavilo je danas da je 30 Palestinaca poginulo na toj teritoriji za prethodna 24 sata.

Ukupan broj poginulih je tako porastao na 37.296 od početka rata kojeg je Izrael pokrenuo protiv islamista u Pojasu Gaze prije više od osam mjeseci.

U saopštenju je navedeno da je 85.197 Palestinaca ranjeno od početka rata 7. oktobra izazvanog napadom Hamasa na jug Izraela.

(BETA)