Aferim vršiteljko dužnosti

Da stvari nijesu postavljene tako kako su postavljene - da smo društvo koje drži do sebe - imali bismo prvorazredni društveni/kulturološki događaj - ne bismo imali jednu beznadežno nezaokruženu i komično ambicioznu osobu kojoj je - ne znamo zašto - dodijeljen resor kulture i medija

17472 pregleda17 komentar(a)
Maša Vlaović, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Dogodilo se, veli, na današnji dan...

Rješenje o imenovanju dr Vladislava Šćepanovića za direktora javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Crne Gore - donijela je Abazovićeva tzv. tehnička Vlada na 57. sjednici, održanoj baš 15. juna prošle godine (vjerovali ili ne).

Prijedlog da se upravo pomenuti dr Šćepanović - a ne neko drugi - ili neka druga, kad smo već kod toga - imenuje za direktora JU MSU CG, Abazovićevoj Vladi je podnijela mr Maša Vlaović, ministarka kulture i medija (u to vrijeme).

“Članom 47 stav 1 Zakona o kulturi”, stoji u kratkom Obrazloženju pomenutog Prijedloga, “propisano je da direktora, poslovnog i umjetničkog direktora javne ustanove, čiji je osnivač država, imenuje Vlada, na prijedlog Ministarstva (mr Vlaović - u ovom slučaju - op.a.). Takođe, stavom 2 istog člana propisano je da se za direktora javne ustanove, čiji je osnivač država, imenuje afirmisani umjetnik ili afirmisani stručnjak u kulturi”.

I sad se mi (javnost) pitamo (kao): da li je mr Vlaović potrefila po pitanju imenovanja dr Šćepanovića na odgovornu funkciju - ili, drugim riječima, da li je dr Šćepanović bogomdan za direktora JU MSU CG - da li je dr Šćepanović, konkretno, crnogorski arty-mesija koji će crnogorsku (vizuelnu) umjetnost uzeti za nejaku ručicu i povesti u strašni 21. vijek - o tome bi se dalo spekulisati - o da! - ali ipak ne ovom prilikom - i nikako ne prije nego što obavim konsultacije sa nekima od afirmisanih umjetnika i/ili afirmisanih stručnjaka u kulturi - oba pola - kojima nije bilo teško da 15. maja prošle godine zamisle upravo sebe - a ne uvaženog dr Šćepanovića - na mjestu direktora JU MSU CG.

Vladislav Šćepanovićfoto: Boris Pejović

A kako, uz pomenuti Prijedlog, mr Vlaović nije priložila detaljnu biografiju dr Šćepanovića - što bi podrazumijevalo i kompletan spisak referenci - uz osnovne podatke koji jesu dati (diplomirao, magistrirao, doktorirao - i “bio vršilac dužnosti direktora MSU u Beogradu”) - mi zapravo ne znamo na osnovu čega je “Komisija za kadrovska i administrativna pitanja, kao stalno radno tijelo Vlade nadležno za pitanja predlaganja imenovanja, postavljenja i razrješenja iz nadležnosti Vlade” - podržala prijedlog mr Vlaović i podnijela Vladi prijedlog da za direktora JU MSU CG imenuje, fanfare molim: baš dr Vladislava Šćepanovića - a ne nekoga drugoga - ili neku drugu,

***

“Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici”, stoji u obavještenju koje je objavljeno 15. juna 2023. godine (na današnji dan, prije godinu dana) na Internet stranici Vlade Crne Gore, a iza kojega stoji Ministarstva kulture i medija, “usvojila je prijedlog MKiM (odnosno pomenute Komisije za kadrovska i administrativna pitanja) da za direktora Muzeja savremene umjetnosti bude imenovan istaknuti stvaralac i afirmisani stručnjak u oblasti kulture (fanfare molim: - op.a.): Vladislav Šćepanović”.

Lako je, na koncu, biti istaknuti stvaralac - ovdje nema stvaraoca koji nije istaknut - ali hajde ti, majčin sine/majčina kćeri, budi, usput, i stručnjak/stručnjakinja u oblasti kulture...

“Sa velikim iskustvom koje posjeduje Vladislav Šćepanović u ovoj oblasti i njegovim obrazovanjem, vjerujem da će postaviti dobre osnove za razvoj i uspješno djelovanje Muzeja savremene umjetnosti”, istakla je, veli, ministarka kulture i medija mr Maša Vlaović.

Pa mi nemamo, čovječe/ženo, ni osnove za razvoj MSU...

I sad je na dr Šćepanoviću da se pobrine oko osnova i ostaloga - mr Vlaović je obavila svoj dio posla - postavila je čovjeka za kojega joj se učinjelo - ili je on uspio da ostavi takav dojam na mr Vlaović - da je sposoban da nosi JU MSU CG na svojim širokim plećima - i voilà - imaš (ni manje ni više nego) JU - a samim tim i osiguranu barem doglavničku poziciju u toj JU za života - a vjerovatno i poglavničku, bože zdravlja - i osiguranu poziciju među crnogorskim besmrtnicima i besmrtnicama (vile će grabit u vjekove da mr Vlaović vijence dostojne sapletu itd.).

***

A sad se zapitajmo na čiji je to prijedlog mr Vlaović preuzela resor kulture i medija u tehničkoj Vladi Dritana Abazovića? Što je bilo presudno u njenom slučaju? Jer ako uporedimo reference dr Šćepanovića i mr Vlahović - nameće se sljedeće pitanje: da li bi dr Šćepanović - da je on, kojim slučajem, bio ministar kulture i medija u Vladi Abazović Dritana - predložio da se baš mr Vlaović - a ne neka druga istaknuta stvarateljka i/ili afirmisana stručnjakinja u oblasti kulture - ili neki drugi istaknuti stvaralac i/ili afirmisani strućnjak u oblasti kulture, zašto da ne - imenuje za direktora JU MSU CG?

Stvari su se iskristalisale početkom novembra prošle godine - kada je gospođa Vujović, ministarka kulture i medija u Vladi Milojka Spajića, preuzela resor od mr Vlaović, dotadašnje ministrke kulture i medija - da bi dr Šćepanović, direktor JU MSU CG, već početkom decembra, časa ne časeći - i pozivajući se na član 32 Statuta JU MSU CG, molim lijepo - angažovao upravo mr Vlaović - a ne neku drugu - afirmisaniju stručnjakinju u oblasti kulture od mr Vlaović - ili nekog drugog - afirmisanijeg stručnjaka od mr Vlaovih - za vršiteljku dužnosti pomoćnice direktora za muzejske poslove u JU MSU CG.

Aferim direktore JU MSU CG!

Aferim vršiteljko dužnosti pomoćnice direktora za muzejske poslove u JU MSU CG!

***

Da stvari nijesu postavljene tako kako su postavljene - a postavljene su naopako - imali bismo široku javnu debatu o ličnosti (molim vas) sposobnoj i spremnoj da podigne CG umjetničku scenu (misli se na tzv. vizuelne umjetnosti - odnosno na scenu koja - kao uostalom i sve ostale umjetničke scene u CG - snom mrtvijem spava) i učini je relevantnom barem u tzv. regionalnim okvirima.

Da stvari nijesu postavljene tako kako su postavljene - da smo društvo koje drži do sebe - imali bismo prvorazredni društveni/kulturološki događaj - ne bismo imali jednu beznadežno nezaokruženu i komično ambicioznu osobu kojoj je - ne znamo zašto - dodijeljen resor kulture i medija - da bi se ispostavilo da je ta osoba, uz sve ostalo što se podrazumijeva, živo zainteresovana da na spisak javnih ustanova dopiše joj jednu - ni manje ni više nego, fanfare molim: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore - i da sebe instalira/udomi u istoj vo vjeki vjekov (nakon što okonča ministarsku misiju).

Samo da smo, uz dr Šćepanovića - koji je očigledno vrlo konstruktivan kadar - zaokružen u Beogradu - belom gradu na obalama dveju reka podno Avale - imali barem još jednog kandidata - ili kandidatkinju, zašto da ne...

Da smo imali barem zeru saspensa, umjesto ovoga što smo imali...

***

Namjera mi je zapravo bila, moram vam priznati, da napišem par redova o aktuelnoj izložbi naslovljenoj “Crna Gora danas” - iza koje stoji upravo JU MSU CG - ali mi se, ne znam kako, ote ovaj poooduži uvod - ne zamjerite mi, molim vas...

Dakle, nastavak u narednom ili u nekom od narednih brojeva...