Srbija želi ljepši 16. jun u Gelzenkirhenu, Engleska prvi korak ka velikim stvarima

Osim grada, stadiona i datuma na kojem je Srbija (tada pod imenom Srbija i Crna Gora) na Mundijalu 2006. poražena sa 6:0, ponavlja se i to što se ova selekcija ponovo nalazi u grupi C, a ponovo će utakmicu voditi italijanski sudija - tada Roberto Roseti, sada Danijele Orsato

13324 pregleda17 komentar(a)
Selektor Srbije Dragan Stojković tokom treninga u Augzburgu, Foto: FSS
16.06.2024. 13:19h

Povratak na mjesto horor priče - 18 godina kasnije...

Derbi trećeg dana Evropskog prvenstva od 21 sat u Gelzenkirhenu igraju Srbija i Engleska.

"Orlovi" sanjaju iznenađenje protiv prvog favorita Eura, "gordi Albion" da perfektno otvori šampionat od kojeg se na Ostrvu mnogo očekuje.

foto: Sofascore

Srbija će utakmicu protiv moćnog rivala igrati na stadionu na kojem je doživjela jednu od najvećih katastrofa u istoriji - zanimljivo i na isti datum.

Bio je to 16. jun 2006. u Gelzenkirhenu, a Srbija (tada pod imenom Srbija i Crna Gora) poražena je na Mundijalu od Argentine sa 6:0.

Osim grada, stadiona i datuma ponavlja se i to što se ova selekcija ponovo nalazi u grupi C, a ponovo će utakmicu voditi italijanski sudija - tada Roberto Roseti, sada Danijele Orsato.

Piksi: A, zašto ne bismo napali Albion

Naravno, današnji sastav “orlova” nema nikakvih dodirnih tačaka sa onim koji je posmatrao magiju mladog Lionela Mesija, Huana Roman Rikelmea, Karlosa Tevesa i drugova, a sada će imati i dodatan motiv jer će se Srbija prvi put kao samostalna država pojaviti na Euru.

- Neki igrači se nisu rodili kada smo igrali posljednji put - zasluženo smo ovdje, sad je vrijeme da napravimo iskorak - poručio je selektor Dragan Stojković.

Iz izjava nekada sjajnog fudbalera čini se da Srbija bez mnogo straha ulazi protiv prvog favorita...

- A zašto ih ne bismo napali? Vjerujem da će biti otvorena utakmica, poštujemo ih. Poštujemo i sebe. Učinićemo sve da otvorimo meč kako želimo, bez obzira na moć Engleza - jasan je Piksi.

Sautgejt i Pikford: Start je najvažniji

Engleska ne krije da sanja prvo osvajanje Evrope u istoriji, ali njeni igrači znaju i koliko je za to važan dobar start.

- Najvažnije je da pobijedimo u prvoj utakmici i da izađemo iz grupe. Ne smijemo da gledamo predaleko - upozorio je golman Džordan Pikford.

Engleska će pokušati da nastavi sa sjajnim igrama sa posljednjih evropskih prvenstava, pošto je, ne računajući eliminaciju nakon penala, izgubila samo jednu od posljednjih 18 utakmica na šampionatima kontinenta.

- Znam da nas čeka teška utakmica na otvaranju i daćemo sve od sebe da pobijedimo. Privilegija je biti na ovako velikom turniru, ljudi su vidjeli kako su igrali Njemci i Španci u prvom poluvremenu protiv Hrvatske. Ima dosta sjajnih ekipa. Naš fokus je da prvo prođemo grupu, jer je to prvi korak za nešto više", poručio je selektor Engleske, Geret Sautgejt.

Selekcija sa mnogo velikih majstora, poput Fila Fodena, Harija Kejna, Džuda Belingema, Bukaja Sake i mnogih drugih je na prvom ispitu.