Rio Tinto: Projekat Jadar se može razviti na bezbjedan način

"Kompanija Rio Tinto prisutna je u Srbiji od 2001. godine. Na osnovu sprovedenih studija i istraživanja smatramo da Projekat Jadar ima potencijal da postane resurs svjetske klase koji bi mogao da djeluje kao pokretač razvoja zaokruženog lanca za proizvodnju električnih vozila u Srbiji", navela je kompanija u saopštenju

5463 pregleda9 komentar(a)
Zgrada Rio Tinta u Pertu u Australiji, Foto: Shutterstock

Kompanija Rio Tinto saopštila je danas da studija procjene uticaja na životnu sredinu, koje su realizovali nezavisni stručnjaci, pokazuje da se projekat Jadar može razviti na bezbjedan način i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, Republike Srbije i Evropske unije (EU).

"Kompanija Rio Tinto prisutna je u Srbiji od 2001. godine. Na osnovu sprovedenih studija i istraživanja smatramo da Projekat Jadar ima potencijal da postane resurs svjetske klase koji bi mogao da djeluje kao pokretač razvoja zaokruženog lanca za proizvodnju električnih vozila u Srbiji", navela je kompanija u saopštenju proslijeđenom medijima.

Dodali su da podržavaju dalju diskusiju i javni dijalog zasnovan na činjenicama koji uključuje sve relevantne stručnjake i zainteresovane strane iz lokalne zajednice i institucija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je za Fajnenšl tajms rekao da izgleda da su "nove garancije Rio Tinta i Evropske unije spremne da odgovore na zabrinutost Srbije da li će na lokaciji Jadar biti ispunjeni neophodni ekološki standardi i najavio mogućnost otvaranja rudnika 2028. godine".