"Teritorijalni integritet Ukrajine mora biti osnova svakog mirovnog sporazuma"; Neke zemlje nisu potpisale saopštenje

"Smatramo da postizanje mira zahtijeva učešće i dijalog između svih strana", navodi se u dokumentu

7189 pregleda11 komentar(a)
Zelenski na samitu, Foto: Reuters

Ukupno 80 zemalja složilo se da teritorijalni integritet Ukrajine mora biti osnova svakog mirovnog sporazuma.

Mirovni samit za Ukrajinu održava se u Burgenštoku u Švajcarskoj 15. i 16. juna.

Švajcarska, koja je bila domaćin samita, saopštila je da je u razgovorima učestvovalo više od 90 zemalja, a velika većina njih je potpisala komunike, prema listi koju su švajcarski organizatori objavili na kraju zasijedanja.

Saudijska Arabija, Indija, Južna Afrika, Tajland, Indonezija, Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su među zemljama koje su učestvovale, ali nisu potpisale konačno saopštenje.

Brazil, koji je na spisku prisutnih bio naveden kao "posmatrač", takođe se nije našao kao potpisnik.

"Smatramo da postizanje mira zahtijeva učešće i dijalog između svih strana", navodi se u dokumentu.

"Ponovo potvrđujemo našu posvećenost... principima suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih država, uključujući Ukrajinu, unutar njihovih međunarodno priznatih granica", dodaje se u dokumentu.

Završni dokument takođe poziva da svi ratni zarobljenici budu oslobođeni u "potpunoj razmjeni" i da se sva ukrajinska djeca koja su "deportovana i protivpravno raseljena" vrate u Ukrajinu.

Kijev optužuje Rusiju da je otela skoro 20.000 djece iz djelova istoka i juga zemlje nad kojima su njene snage preuzele kontrolu.

Radne grupe na samitu su se bavile i pitanjima globalne bezbjednosti hrane i nuklearne bezbednosti.

"Bezbjednost hrane ne smije da bude naoružana ni na koji način", navodi se u deklaraciji i dodaje da je pristup lukama u Crnom i Azovskom moru "kritičan" za globalno snabdijevanje hranom.

A zemlje su takođe pozvale da se Ukrajini da "potpuna suverena kontrola" nad Zaporoškom nuklearnom elektranom.

Smješten na jugu Ukrajine, objekat je najveća nuklearna lokacija u Evropi i kontrolišu ga ruske snage od početka rata.

Desetine svjetskih lidera okupljenih u švajcarskom odmaralištu nadali su se da će postići konsenzus o osudi ruske invazije na Ukrajinu drugog i posljednjeg dana njihovog okupljanja 16. juna.

Odsutnost Rusije na Globalnom mirovnom samitu koji je inicirala Ukrajina umanjila je nade u bilo kakav napredak, kao i odluka Kine da se drži podalje.

Samit od 15. do 16. juna predstavlja kulminaciju naporapredsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u proteklih 19 mjeseci da angažuje globalne lidere u pomoći da se okonča najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Švajcarska je pristala da bude domaćin samita u nadi da će utrti put budućem mirovnom procesu koji uključuje Rusiju. Zelenski nije želio da Rusija učestvuje u ovoj fazi.

Ihor Žovkva, zamjenik šefa kabineta Zelenskog, rekao je novinarima na marginama samita da je Kijev odlučio da se fokusira na nuklearnu i prehrambenu bezbjednost te povratak ratnih zarobljenika i djece otete iz Ukrajine tokom sukoba "jer je većina međunarodne zajednice danas ujedinjena oko tih stavova".

Odgovarajući na pitanje RSE, Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog, rekao je novinarima 15. juna da će ovaj dokument biti predstavljen ruskim predstavnicima koji budu pozvani na sljedeći samit.

Država domaćin naredne konferencije biće takođe odlučena 16. juna na mirovnom samitu.

Vjeruje se da je Saudijska Arabija jedan od kandidata, a ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan Al Saud rekao je 15. juna da je kraljevina spremna da pomogne mirovnom procesu, ali je upozorio da će održivo rješenje zavisiti od "teškog kompromisa".

"Zajedničkim naporom do mira"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je skup svjetskih lidera u Švajcarskoj na koji je pozvan da pronađe način da se okonča ruska više od dvije godine duga invazija na njegovu zemlju, iako je odsustvo ruskih i kineskih zvaničnika umanjilo izglede za veliki napredak.

Zelenski je rekao novinarima da su se predstavnici 101 zemlje i međunarodnih organizacija okupili na dvodnevnim mirovnim pregovorima.

"Uspjeli smo da vratimo svijetu ideju da zajednički napori mogu zaustaviti rat i uspostaviti pravedan mir", rekao je Zelenski 15. juna otvarajući pregovore, praćen švajcarskom predsjednicom Violom Amherd.

"Lideri i rukovodstvo svake nacije su nam podjednako važni. I sve što bude dogovoreno na samitu danas će biti dio mirovnog procesa koji nam je svima potreban. Vjerujem da ćemo biti svjedoci kako se ovdje na samitu pravi istorija", rekao je Zelenski.

Dan prije otvaranja dvodnevnog samita 15. juna, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Kijev da odustane od svojih NATO ambicija i preda četiri provincije za koje Moskva tvrdi da polaže pravo.

Predlog, koji je Kijev nazvao "manipulativnim" i "apsurdnim" i jednakim predaji, signalizirao je Putinovu odlučnost da nastavi sukob, bacivši dalju sjenku na sastanak.