Štoj bi dio kolača od Ade i Velike plaže

Iako ubiraju velike prihode od izdavanja atraktivnih lokacija i kupališta na teritoriji ulcinjske Mjesne zajednice, nadležni malo šta ulažu...

16181 pregleda1 komentar(a)
Neasfaltirana ulica u Štoju, Foto: Samir Adrović

Iako resursima jedna od najbogatijih mjesnih zajednica (MZ) u Crnoj Gori, ali i šire, kojoj pripadaju Velika plaža i Ada, Štoj malo šta dobija od institucija, iako se brojne atraktivne lokacije i sve usitnjenija kupališta izdaju godišnje za desetine hiljada eura.

Predsjednik MZ Štoj Albert Kastrati kazao je da bi takvu politiku trebalo mijenjati, uskladiti sa zakonskim aktima, ako treba i promijeniti ih i saradnju izdići na značajno viši nivo.

“Tako bismo i sami imali novca da popravimo ili izgradimo sve što nam treba, naravno, sve u skladu s planovima. Ovako, iz godine u godinu, čekamo da nam Opština kroz budžet dodijeli sredstva za predviđene projekte”, rekao je Kastrati za “Vijesti”.

Voda, kanalizacija, nelegalna gradnja...

A Štoj decenijama muku muči sa vodom, kanalizacijom, strujom, divljom gradnjom, dok je strogi centar te MZ i dalje urbanistički neriješen.

To su ogromni problemi za mjesto imajući u vidu da ljeti u njemu boravi između 20 i 50 hiljada gostiju, a vjerovatno i znatno više, jer niko ne zna koliko je neregistrovanih smještajnih jedinica.

Kastrati ističe da bi problem sa vodom uskoro mogao biti riješen realizacijom projekta vodosnabdijevanja, vrijednog 20 miliona eura, kojim je planirano da se naselje priključi na taj vodovod.

“Veći nam je problem kanalizacija, jer su sada bunari za vodu i septičke jame u dvorištima blizu jedne drugih”, naveo je on.

Dodao je da naselje često ima probleme sa nestancima struje i ocijenio da je rješenje za to izgradnja još jedne trafo-stanice.

Nelegalna gradnja koja cvjeta rezultat je nedostatka planova i urgentan problem, ocijenio je Kastrati.

Kastratifoto: Samir Adrović

“Štoj je mjesto u kom boravi ogoman broj turista. Zato bi Opština morala da razmotri da unaprijedi brojne stvari, prije svega mislim na urbanističko rješenje strogog centra Štoja, kao šetališta, sa drvoredima, klupama i odgovarajućom rasvjetom. U međuvremenu, glavnu ulicu trebalo bi prati svakog jutra”, poručio je on.

Kazao je da bi Dom zdravlja, u nedostatku adekvatne zdravstvene ustanove, trebalo da osigura jedno ambulantno vozilo, koje bi bilo dežurno tokom ljetnjih mjeseci. To isto važi, naveo je, i za vozilo komunalne policije radi nesmetanog odvijanja saobraćaja.

“Mislim da je Štoju neophodan i kružni tok na nekim raskrsnicama. Takođe, slika Štoja bila bi mnogo ljepša sa manje makadama, a više asfaltiranih ulica. Ima dosta zahtjeva koje su građani predali da asfaltiraju ulice po dogovorenom principu pola-pola, ali još ništa od toga”, kazao je Kastrati.

Plaže spremne, naselje čistije no ranijih godina

Uprkos svim problemima i manama, tvrdi, Štoj sa plažama, spremno čeka turiste.

“Da su nam turisti dobrodošli u Ulcinj i Štoj”, poručio je Kastrati koji je zakupac jednog kupališta na Velikoj plaži.

“Plaže su spremne već više od mjesec. Potrebno je uhvatiti se u koštac sa problemima u zaleđu i samom Štoju”, poručio je Kastrati.

Naglasio je da je, za razliku od ranijih godina, Štoj ove znatno čistiji.

“Radnici Čistoće rade svoj posao. Smeće odlažemo na 18 lokacija, koje se odnosni minimum jednom dnevno. Možda bi kontejnere trebalo postaviti na još par lokacija, ali je Štoj većim dijelom pokriven”, kazao je Kastrati.

Ramo zna kako da bude konkurentan

Poznati maslinar Ramo Metanović i ove će godine, jubilarni trideseti put, prodavati svoje proizvode na štandu u centru Štoja.

“To je porodični biznis, u Štoju ima dosta posla, ali zbog toga i dosta odricanja”, kazao je Metanović.

Pijaca pa Štoj: Metanovićfoto: Samir Adrović

Naveo je da uz svoje domaće proizvode od maslina, prodaje i voće i povrće.

“Ljudi dođu, kupe maslinovo ulje, ali uz to traže i voće i povrće. Zato smo morali da proširimo ponudu, da bismo bili konkurentni”, kazao je Metanović koga smo sreli za štandom na Zelenoj pijaci.

“Odmah poslije Bajrama, Zelenu pijacu mijenjam Štojem”, kazao je Metanović.