„Svijet da se probudi“: Sudan suočen sa najsmrtonosnijom glađu u svijetu u posljednjih 40 godina

Milioni se suočavaju sa katastrofom dok su sudanska vojska i RSF optuženi da koriste pristup hrani kao oružje u ratu

15044 pregleda6 komentar(a)
Foto: Reuters

Sudan se suočava sa glađu koja bi mogla postati gora od svih koje je svijet vidio od Etiopije prije 40 godina, upozorili su američki zvaničnici, dok zaraćene vojske i dalje blokiraju isporuku pomoći, ali zalihe oružja za obje strane i dalje pristižu.

Kako je veći dio pažnje svijeta usmjeren na Gazu, poprište još jedne gladi koju je stvorio čovjek, Sudan je već najgora humanitarna kriza na svijetu i klizi ka humanitarnoj katastrofi istorijskih razmjera, sa daleko manje medijske pokrivenosti i globalne zabrinutosti, piše „Gardijan“. Humanitarni apel Ujedinjenih nacija za tu zemlju dobio je samo 16 odsto od sredstava koja su joj potrebna.

„Potrebno nam je da se svijet probudi pred katastrofom koja se dešava pred našim očima“, rekla je novinarima Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka pri UN.

Al Fašir, glavni grad oblasti Sjeverni Darfur i nekadašnji humanitarnm centar, već drugi mjesec je pod opsadom Snaga za brzu podršku (RSF). RSF je paravojna grupa koja se bori protiv sudanskih oružanih snaga (SAF) od aprila 2023. godine, kada je borba za moć između dva rivalska generala, Abdela Fataha al-Burhana iz SAF-a, de fakto vladara zemlje, i Mohameda Hamdana Dagala iz RSF-a, takođe poznatog kao Hemedti, eskalirala u sukob koji je podijelio zemlju. U građanskom ratu je već ubijeno 14.000 ljudi a 10 miliona primorano da napusti svoje domove.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je u četvrtak rezoluciju koju je sastavila Velika Britanija, kojom se zahtijeva prekid opsade Al Fašira, ali su borbe eskalirale u petak kada je SAF saopštio da je odbio veliki napad RSF, nanijevši „ogromne gubitke“.

Šefica američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer rekla je da postoji zabrinutost povodom toga šta će se desiti ljudima koji su pronašli utočište u Al Faširu ako taj grad padne u ruke RSF-a. Te snage su uglavnom regrutovane iz milicija Džandžavid, koje su vršile masakre dok su se borile na strani vlade Kartuma u ​​genocidu u Darfuru od 2003. do 2005. godine.

„RSF napreduje, a tamo gdje je RSF stigao u oblast Darfura, i u ovom sukobu, uslijedila su masovna zvjerstva“, rekla je Pauer.

Ona je u petak najavila 315 miliona dolara nove američke humanitarne pomoći Sudanu, ali je rekla da skoro nikakva pomoć ne stiže do izolovanog stanovništva. Obje strane su optužene da koriste kontrolu nad pristupom hrani kao oružje.