Netanjahu pojačao kontrolu nad odlučivanjem

Izraelski premijer raspustio ratni kabinet, marginalizujući ultadesničarske saveznike u koaliciji

10122 pregleda1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Rojters

Premijer Benjamin Netanjahu je raspustio šestočlani izraelski ratni kabinet koji je nadzirao rat u Gazi, ignorišući svoje ultradesničarske saveznike koji su tražili mjesta. Tim potezom, koji je uveliko očekivan nakon što je vladu napustio centrista i bivši general Beni Ganc, on je takođe učvrstio kontrolu nad donošenjem odluka oko sukoba sa Hamasom u Gazi i Hezbolahom preko libanske granice.

Sada se očekuje da Netanjahu održi konsultacije o ratu u Gazi sa malom grupom ministara, uključujući ministra odbrane Joava Galanta i ministra za strateške poslove Rona Dermera, koji su bili u ratnom kabinetu.

Premijer se suočio da zahtjevima nacionalističko-vjerskih partnera u koaliciji, ministra finansija Bezalela Smotriha i ministra za nacionalnu bezbjednost Itamara-Ben Gvira, da ih uključi u ratni kabinet, što bi pojačalo napetost sa međunarodnim partnerima, uključujući SAD. Ben-Gvir se navodno žalio da je zaobiđen oko ključnih odluka.

Netanjahu je navodno rekao ministrima da ratni kabinet više nije potreban nakon Gancovog odlaska. Ganc je napustio koaliciju zajedno sa Gadijem Ajzenkotom, jednom od tri posmatrača u ratnom kabinetu, prošle sedmice, zato što, kako su rekli, Netanjahu nije napravio strategiju za rat u Gazi.

"Gardijan" piše da raspuštanje ratnog kabineta vjerovatno neće uticati na sukob jer će donošenje odluka biti prebačeno na bezbjednosni kabinet, ali da će političke posljedice biti značajnije. Izvještaji u medijima na hebrejskom sugerišu da Netanjahu namjerava da donosi ključne odluke na sastancima sa sopstvenim savjetnicima, isključujući Ben-Gvira, prije nego što ih predstavi bezbjednosnom kabinetu.

Izraelski vojni konvoj u Gazifoto: Reuters

Do ovog poteza je došlo usred podjela između Netanjahua i komandanata Izraelskih snaga odbrane.

Prema jučerašnjim izvještajima u izraelskim medijima, Netanajhu je na redovnoj sjednici vlade u nedjelju rekao da je "kako bi ostvario cilj eliminisanja kapaciteta Hamasa, donosio odluke koje nisu uvijek bile prihvatljive za vojni ešalon", ali je dodao: "Imamo državu sa vojskom a ne vojsku sa državom".

Prema ocjeni "Gardijana", Netanjahuovi potezi ukazuju na porast samopouzdanja jer se njegov rejting u anketama popravio nakon odlaska Benija Ganca.

Iako je izraelski premijer bio pod pritiskom administracije Džoa Bajdena da zadrži ratni kabinet, koji je smatran umjerenijim forumom, neki analitičari vide taj potez kao očuvanje Netanjahuove želje da nastavi sukob, čak i kada je marginalizovao Ben-Gvira i Smotriha.

Mali ratni kabinet je bio izvor trvenja između Netanjahua i drugih članova, uključujući oko pitanja talaca koje Hamas drži u Gazi. Međutim, takođe je radio efikasno i imao veliki broj sastanak od napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Neposredno nakon raspuštanja ratnog kabineta, izraelski dnevnik "Jediot Ahronot" je spekulisao da će neke ključne odluke sada ići pred prošireni kabinet, koji nekad ima 50 učesnika, gdje dominiraju ratoborniji glasovi, što Netanjahuu daje veći politički uticaj za nastavak sukoba.

Demonstranti traže nove izbore

Antivladini demonstranti okupili su se u juče popodne u Jerusalimu, pozivajući na nove izbore u nastojanju da smijene premijera Netanjahua.

Nakon odlaska Ganca i Ajzenkota, opozicione grupe su proglasile nedjelju dana uličnih protesta koji uključuju blokiranje autoputeva i masovne demonstracije.

Do zalaska sunca, nekoliko hiljada ljudi okupilo se ispred Kneseta, izraelskog parlamenta, sa planom da marširaju do Netanjahuove kuće u gradu, prenio je Rojters.

foto: Reuters

Mnogi su mahali izraelskim zastavama. Drugi su nosili natpise u kojima se kritikuje Netanjahuovo postupanje u ključnim pitanjima, poput promovisanja vojnog nacrta zakona koji izaziva podjele, koji izuzima ultraortodoksne Jevreje od inače obavezne službe, kao i načina na koji vodi rat protiv Hamasa i Hezbolaha.

"Proces izlječenja za zemlju Izrael, počinje ovdje. Nakon prošle sedmice, kada su Beni Ganc i Ajzenkot napustili koaliciju, nastavljamo ovaj proces i nadamo se da će ova vlada uskoro podnijeti ostavku", rekao je demonstrant Oren Švil.