Putin zaposlio rođaku u ministarstvu odbrane

Ruski predsjednik proširio čistku koju je počeo smjenom Sergeja Šojgua

9309 pregleda13 komentar(a)
Ana Civiljova, Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je smijenio četiri zamjenika ministra odbrane i postavio rođaku Anu Civiljovu na jednu od upražnjenih pozicija, objavio je Rojters.

Ta rekonstrukcija je najnovija faza u radikalnoj reformi koju je Putin pokrenuo u maju kada je smijenio Sergeja Šojgua, lojalnog ministra odbrane od 2012. godine i šokirao mnoge u ruskom političkom i vojnom rukovodstvu.

Više od dvije godine od početka rata u Ukrajini, Putin koristi promjene da pošalje signal da želi da se oslobodi rasipanja i korupcije u ministarstvu i da efikasnije upregne rusku ratnu ekonomiju kako bi služila potrebama vojnika na frontu.

U najnovijim promjenama, Putin je smijenio zamjenike ministara odbrane Nikolaja Pankova, Ruslana Calikova, Tatjanu Ševcovu i Pavela Popova, na osnovu dekreta Kremlja.

On je imenovao Anu Civiljovu, ćerku njegovog pokojnog rođaka, za zamjenicu ministra odbrane, čije će odgovornosti uključivati poboljšanje socijalne i stambene podrške za vojno osoblje, prenio je Rojters. Njen suprug Sergej Civiljov je ministar energetike Rusije.

Putin je ranije imenovao Civiljovu za šeficu državnog fonda za podršku učesnicima ruskih ratnih napora u Ukrajini.

Leonid Gornjin, zamjenik ministra finansija, biće prvi zamjenik ministra odbrane Andreja Belousova, ekonomiste bez vojnog iskustva koji je prošlog mjeseca imenovan za Šojguvog nasljednika.

Glavni Gornjinov zadatak biće da “povećanje transparentnosti finansijskih tokova i efikasno trošenje budžetskih sredstava”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Za zamjenike ministra odbrane imenovani su i Oleg Saveljev i Pavel Fradkov, sin bivšeg premijera Mihaila Fradkova. Fradkov će nadgledati upravljanje imovinom, zemljištem i gradnjom koja se odnosi na vojsku.

Timur Ivanov, zamjenik ministra odbrane i Šojguov saveznik, uhapšen je 23. aprila i optužen da je uzeo mito u vrijednosti od skoro 11 miliona dolara u zamjenu za dodjelu unosnih vojnih ugovora. Od tada su još četiri visoka zvaničnika ministarstva i generalštaba uhapšena na osnovu istih optužbi u najvećem korupcionaškom skandalu koji je pogodio rusku vladu posljednjih godina.