Rusija kupuje špijune da nadomjesti protjerane diplomate

Obavještajna služba Njemačke tvrdi da Moskva troši mnogo novca na regrutovanje agenata u toj zemlji

12049 pregleda6 komentar(a)
Tomas Haldenvang predstavlja izvještaj BfV-a, Foto: Rojters

Rusija se sve više okreće ucjeni i finansijskim inicijativama za angažovanje Njemaca da špijuniraju za nju nakon što je protjerivanje oko 600 ruskih diplomata iz Evrope zadalo udarac njenim obavještajnim službama, saopštila je unutrašnja bezbjednosna služba Njemačke.

Savezna kancelarija za zaštitu ustava (BfV) je saopštila da ruske obavještajne službe troše mnogo novca na regrutovanje agenata u Njemačkoj uprkos naporima Zapada da ograniči njihove operacije od kada je Moskva napala Ukrajinu, prenio je Rojters.

“Rusija naporno radi na tome da nadoknadi smanjenje broja ruskih agenata u Njemačkoj, koje je sprovela njemačka vlada”, rekao je šef BfV-a Tomas Haldenvang na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja godišnjeg izvještaja agencije.

Invazija Rusije na Ukrajinu bila je otrježnjujuće iskustvo za mnoge u njemačkom bezbjednosnom establišmentu nakon godina u kojima je Berlin pokušavao da veže Moskvu za međunarodni pravni poredak kroz mrežu trgovinskih i posebno energetskih veza

Dvojici njemačkih državljana, koji su prošlog avgusta optuženi za veleizdaju zbog špijuniranja za Rusiju, plaćeno je po oko 400.000 eura za njihove usluge, saopštio je BfV.

“Honorari za agente pokazuju da ruske i službe i dalje raspolažu ogromnim finansijskim resursima za ostvarivanje svojih obavještajnih ciljeva”, dodaje se u izvještaju.

Riziku da ih vrbuju ruske bezbjednosne službe naročito su izloženi Njemci koji su živjeli u Rusiji ili su tamo redovno putovali, uključujući njemačke diplomate koje je lako učiniti ranjivim na pokušaje ucjene.

“Čim dobiju kompromitujuće informacije o svojim metama, te službe se ne libe da upotrijebe agresivne tehnike regrutovanja,” stoji u izvještaju BfV-a.

NATO je ovog mjeseca ponovio da je zabrinut zbog ruskog špijuniranja i pozvao na oštrije mjere kao odgovor na, kako je navedeno, kampanju neprijateljskih aktivnosti, uključujući sabotaže i sajber napade. Njemačka je jedna od 32 države članice NATO-a.

Ultradesnica

Rojters navodi da je invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine bila otrežnjujuće iskustvo za mnoge u njemačkom bezbjednosnom establišmentu nakon godina u kojima je Berlin pokušavao da veže Moskvu za međunarodni pravni poredak kroz mrežu trgovinskih i posebno energetskih veza.

Nedavni porast podrške krajnje desničarskoj partiji Alternativa za Njemačku (AfD) i autoritarno ljevičarskoj partiji BSW takođe je doprinio značajnom preispitivanju, dodaje Rojters i podsjeća da obje stranke često ponavljaju stavove Kremlja o ratu, uključujući njihovo protivljenje da se Ukrajini obezbijedi oružje za odbranu.

Broj ultradesničarskih i ultraljevičarskih ekstremista porastao je ponovo prošle godine za 4,6 odsto, odnosno 1,4 odsto na 40.600 odnoso 37.000, prema izvještaju BfV-a, što je doprinijelo tome da se javni diskurs udalji od činjenične debate ka “agresivnoj konfrontaciji”.

Pripadnici "Građana rajha" juče na suđenju u Minhenufoto: Reuters

BfV je saopštio da se Rusija pokazala prilagodljivom u pronalaženju načina da utiče na događaje u Njemačkoj čak i nakon što su njeni medijski kanali zabranjeni i 600 njenih diplomata stacioniranih širom Evrope protjerano.

Dio tih napora u vezi sa vršenjem uticaja prešao je na platformu Telegram, koju je teško kontrolisati, dok su špijuni sada vezani za međunarodne organizacije. Ruski službenici zaduženi za upravljanje doušnicima sada putuju da bi to radili umjesto da imaju stalnu bazu u Njemačkoj.

Grupe krajnje desnice su takođe prijemčiva publika za ruske operacije uticaja. To uključuje teoretičare zavjere Reichsbuerger (Građani rajha), od kojih se nekima sada sudi zbog planiranja državnog udara protiv njemačkog demokratskog poretka, za šta su tražili rusku podršku.

Među novim teorijama zavjera koje cirkulišu u desničarskim krugovima, kako je saopštio BfV, je neutemeljeno vjerovanje da je cilj rata u Ukrajini da se stvori depopulisana pustoš na istoku zemlje, gdje bi se moglo preseliti stanovništvo Izraela. Navodi se da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, budući da je Jevrej, lažno prikazan kao jedan od zavjerenika.