Putin i Kim Džong Un potpisali sporazum o saradnji

Putin je otvorio razgovore sa sjevernokorejskim kolegom rekavši da Moskva cijeni podršku Pjongjanga, uključujući smjer oko Ukrajine

3382 pregleda1 komentar(a)
Vladimir Putin i Kim Džong Un, Foto: REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un potpisali su danas u Pjongjangu sporazum o partnerstvu.

Putin je kazao da sporazum predviđa "međusobnu podršku" u slučaju da se te dvije države suoče sa agresijom, prenosi Radio Slobodna Evropa,.

Putin je otvorio razgovore sa sjevernokorejskim kolegom rekavši da Moskva cijeni podršku Pjongjanga, uključujući smjer oko Ukrajine.

On je kazao i da se Moskva "bori protiv decenija nametnute imperijalističke politike Sjedinjenih Američkih Država".

"Mislim na našu borbu protiv hegemonističke politike nametnute decenijama, imperijalističke politike SAD i njihovih satelita prema Ruskoj Federaciji", rekao je Putin.

On je dodao da se "divi transformaciji Pjongjanga u protekle 24 godine" i da je uvjeren da će pregovori dvije države biti produktivni.

Kim Džong Un je kazao da Putinova posjeta potvrđuje kvalitet rusko-korejskih odnosa koji su ušli u razdoblje najvećeg razvoja.

Prema njegovim riječima, posjeta Putina predstavlja istorijski trenutak i ima najvažniji strateški značaj u istoriji rusko-korejskih odnosa.

"Odnosi između naših zemalja ulaze u razdoblje novog visokog prosperiteta, koji se ne može uporediti ni s razdobljem korejsko-sovjetskih odnosa u prošlom vijeku", rekao je Kim.

On je dodao da je uvjeren da će tokom Putinove posjete "prijateljstvo dvije zemlje monolitno ojačati".

Kim je kazao i da Rusija "održava stratešku ravnotežu u svijetu".

"Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje cijeni važnu misiju i ulogu snažne Rusije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svijetu i izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju posebne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, sigurnosnih interesa, kao i teritorijalne cjelovitosti", naglasio je Kim.

Ovo je prva Putinova posjeta Sjevernoj Koreji nakon 24 godine.