Kontrola koja imponuje: Elf dao Mađarima nadu, i ništa više od toga

Gol i asistencija Gundogana, Njemačka - Mađarska 2:0 za prolaz domaćina u osminu finala

3376 pregleda0 komentar(a)
Nagelsman čestita strijelcima, Musiali i Gundoganu, Foto: Reuters

Njemci su tri prethodna velika takmičenja otvorili porazima, morali su da dočekaju šampionat na svojoj teritoriji kako bi grupna faza konačno prošla bez panike i stresa.

Četa Julijana Nagelsmana pobijedila je Mađarsku sa 2:0 i nakon startnog trijumfa nad Škotskom (5:1) postala je prva reprezentacija koja se plasirala u nokaut fazu Evropskog prvenstva.

Ostala je dilema sa koje Elf ide pozicije - odgovor će dati meč posljednjeg kola grupe A, protiv Švajcarske.

foto: Graphic News

U Štutgartu, gradu Mercedesa, Njemci su prošli pored Mađara baš kao Mercedes - ni najmanja dilema oko konačnog ishoda nije se postavljala otkada je Musiala u 22. minutu načeo rivala, bez obzira što je "laka konjica" odigrala puno bolji meč nego na otvaranju protiv Švajarske (3:1).

Ni Njemci nisu bili goropadni i efikasni kao protiv Škotske, ali ovo je pobjeda - i način na koji je stigla, baš po mjeri drugog kolo grupne faze.

Mađarska je ostala na nuli nakon dva meča, uz gol-razliku -4, timu Marka Rosija nakon odličnih kvalifikacija sada treba teorija da se plasira u osminu finala.

To je ubjedljiva pobjeda protiv Škotske u posljednjem kolu, a pitanje je da li bi i ona bila dovoljna.

foto: Reuters

Njemci su od starta zagospodarili terenom, Nagelsman je izveo isti početni tim kao protiv Škotske, a rezultat je stigao u 22. minutu.

Štoper Mađara Orban tražio je faul, sudija Makeli se nije oglasio, Gundogan je odigrao povratnu loptu do Musiale koji nije pogriješio.

Mađarska je samo povremeno bila opasna, u posljednjem minutu prvog poluvremena Salai je zatrasao mrežu, ali je pomoćnik bio u pravu kada je podigao zastavicu - ofsajd je bio očigledan.

Varga je početkom nastavka imao šansu za Mađare, sve ostalo je bilo u znaku Njemaca, koji su držali loptu, diktirali ritam meča, kontrolisali rezultat i, utisak je, čuvali snagu.

Drugi gol je došao nakon lijepe akcije, bek Štutgarta Mitelštat je na "svom" stadionu odigrao povratnu loptu za Gundogana, koji je bio precizan lijevom nogom.

Mogli su Njemci i do trećeg gola, u finišu su se otvroili koridori na mađarskoj polovini, ali su sasvim zadovoljni i sa ovih 2:0.

Standings provided by Sofascore