„Orlovi” ili „zmajčeki”, meč istine u Minhenu

Ex-Yu derbi otvara sedmi dan Evropskog prvenstva - Slovenija protiv Srbije u drugom kolu grupe C (15 h), tri sata kasnije Danska - Engleska

2472 pregleda0 komentar(a)
Piksi Stojković i Hari Kejn tokom meča Srbija - Engleska, Foto: Wolfgang Rattay

Sedmi dan Evropskog prvenstva i početak raspleta u jednoj od najneizvjesnijih, grupi C.

Kakva dvije utakmice - Slovenija protiv Srbije u 15 sati u Minhenu, Danska protiv Engleske tri sata kasnije u Frankfurtu. “Orlovi” moraju da pobijede ako žele da svoj premijerni nastup na Euru (ili prvi nakon 24 godine, ako se računa nastup u zajednici sa Crnom Gorom) krunišu plasmanom u drugu fazu, u protivnom - ništa nije izvjesno. Svoje ambicije i adute, međutim, imaju i “zmajčeki”, koji su oduševili protiv Danske u drugom poluvremenu (1:1).

Engleska, s druge strane, ima priliku da sve riješi u grupi, ni Dance niko ne može da liši snova - večeras oko 20 sati podvući će se crta...

STOJKOVIĆ: VJERUJEM U NAŠ TIM I NAŠ FUDBAL

Srbija je favorit protiv Slovenije, iako je izgubila 1:0 od Engleza na startu, kada je tim Drana Stojkovića pokazao snagu protiv favorita turnira igrom u drugom poluvremenu. Povrijedio se, međutim, krilni napadač Juventusa Filip Kostić, koji će propustiti ostatak takmičenja.

- Optimista sam, što ne bih bio? U četvrtak ćemo izaći na teren da dobijemo, svidjelo se to nekome ili ne. Vjerujem u naš tim i naš fudbal. Sigurno da nećemo da razmišljamo o nekom drugom rezultatu. Biće garantovano dobra utakmica, u pravom fudbalskom ambijentu, sa dosta Slovenaca i Srba na tribinama, vjerujem da će poslije zajedno na pivo. Ko pobijedi, neka ga ovaj drugi časti - kazao je Stojković.

U međusobnim utakmicama Srbije (ili SR Jugoslavije, SCG) i Slovenije je neriješeno, po jedna pobjeda i četiri remija. Jedini duel na EP, 2000. u belgijskom gradu Šarlroa, bio je spektakularan (3:3).

- Nadam se da će djeca pamtiti današnju utakmicu onako kako smo mi pamtili taj duel kao djeca - istakao je Aleksandar Mitrović, napadač Srbije.

Izabranici Matjaža Keka jedini su na turniru nosili crni flor kao znak solidarnosti i pijeteta iznenada preminulom golmanu crnogorske reprezentacije Matiji Šarkiću, čime su pobrali simpatije naše i sveukupne fudbalske javnosti. Nastavili su i niz utakmica na kojima daju makar gol, i to od juna 2022. godine.

- Nadam se da ćemo protiv Srbije odigrati kao u drugom poluvremenu Lige nacija u Stožicama 2022. godine (2:2). To je bilo najbolje poluvrijeme kojeg se sjećam otkako sam u reprezentaciji. Moraćemo da se potrudimo u odbrani i da zatvorimo prostor u veznom redu. Protiv Danske smo to dobro radili, ali možemo još bolje - kaže Gnezda Čerin, vezista Panatinaikosa.

DANCI SE SJEĆAJU FANTOMSKOG PENALA PROTIV ENGLEZA

Sudar Engleske i Danske u Frankfurtu biće duel timova koji su odigrali slično u prvom kolu - dobar početak meča i prvi dio, pa veliki pad u nastavku. Razlika je u tome što je Albion sačuvao prednost protiv Srbije (1:0), a “dinamiti” nisu protiv Slovenije (1:1).

Englezi nisu oduševili na startu, ali kako njihov prolaz u osminu finala niko ne dovodi u pitanje, mediji se bave detaljima - jedan od njih je loša partija asa Mančester sitija i najboljeg igrača Premijer lige prošle sezone, Fila Fodena.

- Moje partnerstvo na terenu sa Džudom Belingemom može samo da procvjeta, uopšte nisam zabrinut - kazao je Foden.

Belingem je oduševio na prvoj utakmici, imaju li Danci rješenje?

- Ako bismo razmišljali samo o Belingemu, zapostavili bismo ostale - kazao je danski selektor Kasper Hjulmand.

Biće to repriza polufinala prethodnog Eura, koje su Englezi riješili nakon, malo je reći, diskutabilnog penala nad Sterlingom (2:1).

- Izgubili smo iz penala koji nije bio penal. Dugo mi je trebalo to da svarim. Ipak, to smo zaboravili. Ovo je novi meč i naša jedina ideja jeste da pobijedimo - kazao je Hjulmand.