"Ozon": Povećano aerozagađenje u Nikšiću u prvom dijelu dana

"Po preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore preporučuje se svima da izbjegavaju boravak na otvorenom, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brže ili dublje (trčanje, vježbanje...) do poboljšanja kvaliteta vazduha"

4046 pregleda0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Shutterstock

Ekološki pokret "Ozon" upozorio je građane Nikšiča na povećano aerozagađenje koje je prisutno u prvom dijelu dana, posebno u periodu od osam časova kada su satne koncentracije PM10 čestica bile na nivou visokog indeksa (90-180 µg/m3).

foto: Ekološki pokret Ozon

"Sa mjerne stanice kojom gazduje Agencija za zaštitu životne sredine smještene u dovrištu Gimnazije 'Stojan Cerović' u 10 i 11 časova očitan je veoma visoki indeks, preko 180 µg/m3. Po preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore preporučuje se svima da izbjegavaju boravak na otvorenom, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brže ili dublje (trčanje, vježbanje...) do poboljšanja kvaliteta vazduha. Pratićemo situaciju i redovno informisati javnost, nadamo se i podršci medija, do normalizacije stanja", poručili su iz "Ozona".