Nikšić: Povećan broj tropskih dana i noći

Održana konferencija na temu uticaja klimatskih promjena na vodne resurse Nikšića i Plužina

3262 pregleda0 komentar(a)
Sa konferencije u Nikšiću, Foto: DMEN

Temperatura vazduha značajno je veća u odnosu na klimatsku normalu, i to kako srednje mjesečne, tako i srednje godišnje temperature. Na području opštine Nikšić, u periodu od 1991. do 2020. temperatura vazduha porasla za 1C u odnosu na period 1961-1990. Slična situacija je i na području opštine Plužine - srednja godišnja temperatura je veća za 1,2C za period 1991-2020, u odnosu na 1961-1990. godinu.

To je saopšteno na konferenciji na temu “Uticaj klimatskih promjena na vode i mjere ublažavanja” koje je organizovalo Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN). Na konferenciji je predsjednik DMEN-a Miodrag Karadžić predstavio studiju slučaja “Uticaj klimatskih promjena na vodne resurse u Nikšiću i Plužinama”.

“Kao posljedice više temperature vazduha imamo veći broj tropskih dana i noći, češće i intenzivnije tropske talase, intenzivnije izlučivanje kišnih i sniježnih padavina, naglu promjenu vremenskih stanja, češće vremenske nepogode praćene jakim vjetrom, grmljavinom i gradom, sve duže sušne periode koji dovode do meteorološke, poljoprivredne i hidrološke suše. Značajno je promijenjen režim i intenzitet padavina na području ove dvije opštine”, kazao je Karadžić.

Tako je, kako je istakao, u Nikšiću smanjen broj dana sa padavinama, sa 136 na 122 dana, a povećana je ukupna godišnja količina padavina sa 1937 na 1990 mm/m2, dok je u Plužinama takođe smanjen broj dana sa padavinama sa 167 na 151, a količina padavina ostala je skoro ista za oba perioda.

“Posebno su novim klimatskim uslovima pogođeni sektori poljoprivrede, energetike, vodosnabdijevanja, turizma i šumarstva. Ekstremne hidrometeorološke pojave na području opština Nikšić i Plužine, ugrožavaju materijalna dobra i zdravlje lokalnog stanovništva”.

Mr Luka Mitrović istakao je da je Crna Gora bogata vodama, ali da je loše raspoređena, pa je snijeg važan faktor za čuvanje vode za ljetnji preriod. Prema njegovim riječima, nedostatak sniježnog pokrivača predstavlja problem za obezbjeđivanje dovoljnih količina vode, prije svega za vodosnabdijevanje zbog promjena u karakteru padavina.

“Zapaža se da trend povišene temperature mijenja vegetacijski period, tj. ranije počinje. Pojava je da neke biljke po 2-3 puta godišnje cvjetaju, što ne znači da mogu i da donesu plod. To se posebno vidi na sjeveru Crne Gore, gdje je veći porast srednje temperature nego na primorju i promjene temperature se već kreću i više od 2C”, kazao je Mitrović.