„YU grupa - Trenutak sna” u crnogorskim bioskopima

Dokumentarni film o muzičkom bendu i braći Jelić biće prikazivan u devet gradova Crne Gore

1784 pregleda0 komentar(a)
Foto: Promo

Nakon prikazivanja na Underhill festivalu u Podgorici, film Darka Lungulova “YU Grupa - Trenutak sna” počeće da se prikazuje u bioskopima u devet gradova Crne Gore.

Film “YU Grupa - Trenutak sna” prikazan je na 15. Festivalu dokumentarnog filma Underhill u Podgorici koji je juče svečano zatvoren, uz prisustvo reditelja Darka Lungulova i montažera Miloša Koraća.

“Po završenoj uspješnoj festivalskoj premijeri u Crnoj Gori, film će svoj bioskopski život nastaviti u nekoliko gradova širom Crne Gore. Bioskopsko prikazivanje trajaće do 4. jula, a realizuje se u organizaciji Mreže kinoprikazivača Crne Gore u okviru njihove prve Revije dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom”, piše u najavi.

U gradovima širom Crne Gore, u kojima je Filmski centar Crne Gore završio proces digitalizacije - Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Tivtu, Pljevljima, Beranama, Kotoru, Mojkovcu i Bijelom Polju biće prikazano pet filmova, crnogorskih i regionalnih autora između kojih je i film o YU Grupi.

“’Yu Grupa - Trenutak sna’ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi”, opis je filma.

“U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dvije godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje”, dodaje se u saopštenju.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Ovaj film je na 70. martovskom Festivalu nagrađen sa tri nagrade: Grand Prix za najbolji film festivala, nagrada za najbolju montažu i nagrada za dizajn zvuka. UFUS (Udruženje filmskih umjetnika Srbije) je Darku Lungulovu dodijelio svoju godišnju nagradu za najbolju režiju dokumentarnog filma u 2023, a reditelj je dobitnik i “Nagrade grada Beograda”.