Dva ferarija koja su provozala Italijane

Niko Vilijams i Lamin Jamal - mladost Španije neuhvatljiva za evropskog šampiona

7114 pregleda1 komentar(a)
Prebrzi za "azure": Jamal i Vilijams, Foto: Reuters

Dva ferarija protiv Italije, najavila je “Marka” evropski klasik koji je Španija igrala protiv šampiona Starog kontinenta - i imala je sjajan osjećaj.

Mladost “crvene furije” je zablistala na najljepši način na najvećoj sceni - "dva ferarija", 16-godišnja senzacija Lamin Jamal i njegov četiri godine stariji saigrač sa druge strane terena Niko Vilijams bili su neuhvatljivi za "azure".

Španija je odigrala perfektan meč, pravo je čudo kako je na kraju samo defenzivac Italije Rikardo Kalafjori zatresao (sopstvenu) mrežu, a ono što je pomenuti tandem u crvenom radio tokom utakmice “Gardijan” je nazvao - revolucijom.

foto: Marca

I dok je Jamal od starta u centru pažnje, osim majstorstva najviše i zbog godina, Vilijams se ovog puta nije zaustavljao skoro 80 minuta koliko je proveo na terenu “Auf Šalke arene”, a desnog beka Italije Đovanija di Lorenca "provozao" je kao što vjerovatno niko nije u dosadašnoj karijeri.

Istovremeno, skoro jednake muke na drugoj strani protiv Jamala imao je jedan od najboljih lijevih bekova na svijetu Federiko di Marko

“Jamal i Vilijams okreću novo poglavlje španskog fudbala”, napisao je ESPN.

Blistao je ovaj tandem i tokom klupske sezone (Jamal u Barseloni, Niko nastupajući za Atletik Bilbao), ali je očigledno kod Luisa de la Fuentea - čovjeka koji je mnogo puta ranije pokazao da zna kako se radi sa mladim igračima - dobio potpunu slobodu da na pravi nači pokaže sav vansersijki talenat.

- De la Fuente mi je rekao da imam slobodu da uvijek idem direktno na igrača. I to je novost, dok je kod Luisa Enrikea sve više bilo podređeno dodavanjima. Kada driblam sjetim se perioda kada sam kao dječak igrao u parku ili ispred zgrade - rekao je Vilijams.

A koliko je u tome uživao na ovom Euru govori i podatak da je na dva dosadašanja meča imao šest uspješnih driblinga i da ih samo jedan igrač ima više - Jamal sedam.

Momke koji su sadašnjost i budućnost Španije narednih najmanje 10 godina uživo je s tribina stadiona u Gelzenkirhenu pratio i kralj Felipe VI.

- Zaista ih je lijepo gledati - rekao je novinaima španski kralj, koji se nakon utakmice i pozdravio sa fudbalerima “La rohe”.

Zastao je kada je stigao do Jamala.

- Šesnaest (godina) - rekao je i u čuđenju stavio glavu između ruku.

Sa komandantom Rodrijem na sredini, dva ferarija po bokovima i mnogim drugim majstorima Španija je do sada pokazala najviše - posjed lopte više nije baš najvažniji, ali “furija” ponovo igra fudbal u koji se lako zaljubiti.