Nikšićka URA otkazala podršku Kovačeviću, pozvala Demokrate da urade isto

"Nakon što je odbio da se javnosti Crne Gore izvini za riječi izgovorene u obraćanju povodom obilježavanja godišnjice bitke na Grahovcu, kojima je nedvosmisleno diskriminisao ljude drugih nacionalnih i ideoloških opredjeljenja, jasno je da više ne može imati našu podršku"

30164 pregleda132 komentar(a)
Foto: GP URA

Opštinski odbor Građanskog pokreta (GP) URA Nikšić je donio odluku da uskrati podršku predsjedniku opštine Nikšić Marku Kovačeviću, saopšteno je iz GP URA.

"Nakon što je odbio da se javnosti Crne Gore izvini za riječi izgovorene u obraćanju povodom obilježavanja godišnjice bitke na Grahovcu, kojima je nedvosmisleno diskriminisao ljude drugih nacionalnih i ideoloških opredjeljenja, jasno je da više ne može imati našu podršku", saopštili su iz Opštinskog odbora (OO) URA Nikšić.

"Marko Kovačević je dobio mandat da bude predsjednik Opštine u službi svih građanki i građana Nikšića bez obzira na njihovo nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje, a ne da plasira šovinističke i uvredljive izjave kojima se narušavaju svi mukotrpni napori na izgradnji pomirenja u Crnoj Gori i konstantno podstiču tenzije i mržnja koje razgrađuju građansko biće naše države", istakli su.

Pozvali su sve građanske partije, "prije svih Demokrate, koje su konstituenti lokalne vlasti u Nikšiću, da, ako drže do građanskih i evropskih vrijednosti koje zastupaju, učine isto i uskrate podršku Kovačeviću".

"Ne sporeći rezultate ostvarene u korektnoj saradnji sa predstavnicima lokalne uprave u protekle tri godine, kao izlaz iz trenutne situacija vide dva rješenja - prvo, da aktuelna većina u lokalnom parlamentu predloži novog predsjednika Opštine koji će biti predsjednik svih građanki i građana, i koji neće svojim zapaljivim govorima diskriminisati bilo koga, i drugo, da se skrati mandat skupštini i ide na nove lokalne izbore", navodi se u saopštenju.

Komentarišući inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS), kazali su da je DPS upravo taj koji uništio Nikšić, "ostavio milionske dugove i poharan grad".

Dodaju da su upravo u tom periodu na najvažnijim državnim pozicijama bili Nikšićani, "počev od gospodina Đukanovića pa nadalje, a Nikšićanke i Nikšićani dobro vide kako su se oni odužili svom gradu".

"Prema tome, našu podršku ne mogu imati oni koji su uništavali Nikšić, niti oni koji zastupaju stavove kojima podstiču nacionalne i vjerske tenzije", zaključili su.

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom nedavne izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, da će “s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima” - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Kovačević je to saopštio tokom govora na obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovcu, obraćajući se, kako je kazao, “bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima”.

Tužilaštvo ispituje da li u toj izjavi ima krivičnog djela - govor mržnje.

Prema informacijama “Vijesti”, predmet je zadužila tužiteljka Ana Kalezić, i dala nalog policiji da danas pozovu Kovačevića i uzmu izjavu od njega. Izvor navodi i da je juče tokom dana dala pisane naloge policiji kako da postupaju i šta da prikupe od dokaza, kako bi donijela odluku.

Kovačević je u govoru kazao da je prošle godine “neko od vlastodržaca bivših i njihovih pulena” pitao - “kakve veze ima Spasovdan s Grahovačkom bitkom”.

“Možete misliti koliko oni imaju veze a onim ljudima koji su na Spasovdan pobijedili Turke... I to treba uvijek da vam bude pred očima, da su oni neznaveni, da njima jednostavno nije otvoren put ka istini i da onda jednostavno liče više na tuđina nego na sebe... Mi ćemo raditi na tome da se i oni sjete naše stare slave, da se i oni sjete naših predaka, da i oni s nama uznose bogu molitvu... Bićemo strpljivi, čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku s pitanjem - jesmo li braća. A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati”, poručio je.