Aerodrom Tivat nadmašio rekord iz 2019. godine: U maju 106 hiljada putnika

Promet je bio bolji za 6,9 osto i od ostvarenja tivatskog aerodroma u maju do sada rekordne 2019. godine, pa je ovo bio već drugi mjesec zaredom ove godine da su prevaziđeni rekordi od prije pet godina

4580 pregleda8 komentar(a)
Rast broja putnika od 54 odsto: Aerodrom Tivat, Foto: ACG

Tokom maja Aerodrom Tivat je opslužio ukupno 105.950 putnika, što je 54 odsto bolji rezultat nego u maju prošle godine kada je promet iznosio 68.713 putnika.

Promet je bio bolji za 6,9 osto i od ostvarenja tivatskog aerodroma u maju do sada rekordne 2019. godine, pa je ovo bio već drugi mjesec zaredom ove godine da su prevaziđeni rekordi od prije pet godina.

Ovaj podatak je veoma važan imajući u vidu činjenicu da je prvo zbog pandemije koronavirusa, a potom političko-ratnih dešavanja u Istočnoj Evropi, aerodrom Tivat od kraja 2019. do danas u potpunosti izgubio tri svoja značajna tržišta: Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju, a koja su kumulativno tada nosila i više od jedne trećine ukupnog godišnjeg prometa.

Manadžment Aerodroma Crne Gore je na razne načine nastojao da u međuvremenu avioprevoznike koji su letjeli za Tivat na linijama iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije zamijeni drugim kompanijama i destinacijama sa drugih tržišta - prvenstveno iz Zapadne Evrope i sa Bliskog istoka, a što je tek ove godine počelo konačno da daje opipljiviji rezultat.

Na pisti pored Tivatskog zaliva tokom prošlog mjeseca zabilježeno je ukupno 1.245 operacija polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je 42 odsto više nego u maju prošle godine, odnosno skoro 5 odsto više negu u maju rekordne 2019. godine.

Od početka godine do kraja maja Aerodrom Tivat je imao 216.454 putnika na 2.921 operaciji vazduhoplova. Broj putnika porastao je 37 odsto u odnosu na uporedni period 2023, dok broj ostvarenih operacija bilježi rast od 27 odsto.

Zbog značajnog rasta prometa, jer sada slijeće u prosjeku između 20 i 30 velikih putničkih aviona dnevno, Aerodrom Tivat je od sredine ove nedjelje za odlazeće putnike otvorio i svoj Terminal 2 kako bi se smanjile gužve na odlaznim gejtovima u glavnom Terminalu 1. S.L.