Ombudsman utvrđuje ima li propusta u slučaju A. P.

Zatražićemo izjašnjenje od nadležnih organa, rekli su juče “Vijestima” iz institucije Zaštitnika

4267 pregleda0 komentar(a)
Zgrada u kojoj je stanovao A. P. nalazi se nedaleko od centra grada, Foto: Luka Zekovic

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda pokrenuo je postupak u vezi sa postupanjem nadležnih u slučaju A. P., koji je prije nekoliko dana pronađen bez znaka života, u svom stanu u Ulici Veliše Mugoše, u Podgorici.

To su juče kazali “Vijestima” iz institucije Ombudsmana.

“U vezi navedenog nemilog slučaja, obavještavamo Vas da je pokrenut postupak po sopstvenoj inicijativi i zatražićemo izjašnjenje od nadležnih organa”, naveli su u odgovoru na upit redakcije da li je u postupanjima nadležnog, podgoričkog Centra za socijalni rad i Uprave policije, te eventualno drugih institucija, koje su nadležne u konkretnom slučaju, bilo propusta u radu.

A. P. iz Podgorice pronađen je u svom stanu u Ulici Veliše Mugoše, u Podgorici, nakon što su “Vijesti” 19. juna objavile jedan u nizu apela njegovih komšija, uz navode da se u ulazu nekoliko dana širi neprijatan miris.

Službenici policije potom su intervenisali i pronašli A. P. bez znakova života.

Istog dana, iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) redakciji su kazali da im je iz policije rečeno da nema tragova obijanja i da se ne radi o nasilnoj smrti, pa da nema osnova sumnje da je izvršeno bilo koje krivično djelo, zbog čega nije ni naložena obdukcija.

“Tužiteljka je dala nalog i da se uključi Centar za socijalni rad, koji dalje treba da preuzme ovaj slučaj”, kazali su iz VDT tada.

Stanari zgrade u kojoj je stanovao i A. P. i ranije su se, tvrde, zbog problema sa komšijom, ali i brige za njegovo zdravstveno stanje i dobrobit, obraćali nadležnima - Upravi policije, Komunalnoj inspekciji Glavnog grada, Sanitarnoj inspekciji, Centru za socijalni rad…

“Vijestima” su rekli da im niko nije pomogao i da su iz tih službi uvijek upućivali na neku drugu službu ili organ.

“Već duže, čak i više od dvije godine imamo problem, jer u našem ulazu živi čovjek koji je, koliko smo u saznanju, trenutno na liječenju u psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, u Dobroti. On je bio na liječenju, pa se vratio i pravio velike probleme... Ispušta uznemiravajuće krikove, glasove… Nikome, pa čak ni nama koji smo na to navikli, nije prijatno. Nama je postao život nepodnošljiv, jer se iz njegovog stana širi smrad. Došlo je do izlivanja fekalija, ali mi nismo sigurni da je on u Dobroti. Postoji vjerovatnoća da čovjek može biti tu, da mu je pozlilo... Niko od inspekcijskih organa nije reagovao, a stanje je ovako najmanje 15 dana”, kazala je “Vijestima” stanarka Tatjana Marković, prije nego je A. P. pronađen mrtav u stanu.

Komšije A. P. redakciji su se obraćali i prije desetak dana. “Vijesti” su potom 10. juna uputile pitanja Centru za socijalni rad i Upravi policije.

Iz Centra za socijalni rad odgovorili su dva dana kasnije, uz navode da je A. P. njihov korisnik, te da njihova Služba za odrasla i stara lica “u skladu sa svojim mogućnostima preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti” u tom slučaju, te da će to “nastaviti da radi i dalje”.

“Prema članu 150 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, sve informacije o ličnim i porodičnim prilikama korisnika koji pružaoci usluga vode o korisniku su povjerljive informacije i mogu se koristiti samo u svrhu pružanja usluge. Centar za socijalni rad u svom postupanju uključuje i druge nadležne organe, od značaja za pomoć korisniku”, kazali su tada.

Tada su rekli i da, kada je u pitanju rad sa duševno oboljelim licima, pored prava i usluga Centra za socijalni rad, uključuju i druge institucije, ali i dodali da u radu sa korisnicima problem predstavlja nedostatak servisa:

Iz Uprave policije nisu odgovorili “Vijestima” ni na pitanja upućena 10. juna, ali ni na nova, upućena nakon što su njihovi službenici, pošto su “Vijesti” objavile apel komšija, ipak ušli u stan A. P.

Nakon što je pronađen mrtav u svom stanu, redakcija je Upravu policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Unutrašnju kontrolu MUP-a, ali i Centar za socijalni rad, pitala šta su preduzimali u odnosu na prijavu komšija u posljednjih desetak, 15 dana, kada su prvi put i iz redakcije dobili pitanja o slučaju A. P., da li su imali međusobnu komunikaciju, da li su dobijali zahtjev da se provjeri da li je A. P. u stanu, kao i na osnovu čega su službenici policije 19. juna izvršili provjeru. Upitani su i o tome da li će biti pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti na nivou UP, odnosno Centra za socijalni rad.