Izraelska vojska privezala ranjenog Palestinca za prednji dio vozila (VIDEO)

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su incident nakon što je snimak podijeljen na društvenim mrežama

22405 pregleda33 komentar(a)
Foto: Reuters

Izraelska vojska saopštila je da su njene snage prekršile protokol tako što su ranjenog Palestinca privezale za prednji dio svog vozila tokom racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali, prenosi BBC.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su incident nakon što je snimak podijeljen na društvenim mrežama.

U saopštenju IDF-a se navodi da je muškarac ranjen u razmjeni vatre tokom racije, za koju je bio osumnjičen.

Porodica povrijeđenog je rekla da ga je vojska odvela, a kada su tražili hitnu pomoć, vojska ga je vezala za haubu svog džipa i odvezla se.

Muškarac je na kraju prebačen u Crveni polumjesec na liječenje.

IDF je saopštio da će incident biti istražen.

Očevici su u razgovoru za novinsku agenciju Rojters identifikovali muškarca kao Mudžahid Azmi.

"Jutros (u subotu), tokom antiterorističkih operacija za hapšenje traženih osumnjičenih u oblasti Vadi Burkina, teroristi su otvorili vatru na vojnike IDF, koji su odgovorili vatrom. Prilikom razmjene vatre, jedan od osumnjičenih je povrijeđen i priveden. Kršeći naređenja i standardne operativne procedure, osumnjičenog su odvele snage dok je bio vezan na vrhu vozila. Ponašanje snaga na snimku incidenta nije u skladu sa vrijednostima IDF. Incident će biti istražen i biće postupljeno u skladu sa tim", kazali su iz IDF.

Od početka rata u Pojasu Gaze izazvanog smrtonosnim napadom Hamasa na južni Izrael 7. oktobra došlo je do porasta nasilja i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ujedinjene nacije (UN) kažu da je najmanje 480 Palestinaca - pripadnika naoružanih grupa, napadača i civila ubijeno u sukobima na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim.