Elf ne da prvu poziciju

Švajcarska protiv Njemačke u Frankfurtu (21 h), na zatvaranju grupe A - domaćinu i bod dovoljan za lidersku poziciju

10131 pregleda0 komentar(a)
Njemci su povratili samopouzdanje, Foto: Reuters

Njemci uživaju u najboljem startu na velikim takmičenjima u posljednjoj deceniji, večeras će u Frankfurtu protiv Švajcarske (21 h) pokušati da ostvare treću pobjedu u trećem meču grupne faze i osiguraju prvo mjesto u grupi A, te potencijalno lakšeg rivala u osmini finala.

Skromna očekivanja mnogih njemačkih navijača prije turnira bila su pod velikim uticajem niza loših rezultata tokom 2023. godine (dva remija i čak šest poraza na 11 prijateljskih utakmica), ali nakon atomskog starta Eura 2024 - 5:1 protiv Škotske, 2:0 protiv Mađarske, sve se promijenilo.

I očekivanja, i predviđanja.

foto: Sofascore

Olaf Ton, legendarni njemački reprezentativac, svjetski prvak 1990, strijelac nezaboravnog gola na Euru protiv Danske 1988. u svom gradu - Gelzenkirhenu, smatra da je Elf ozbiljan kandidat za osvajanje titule.

- Prošle godine sam predvidio da Njemačka neće stići daleko, ali na osnovu utakmica grupne faze i nastupa drugih dobrih timova kao što su Španija i Francuska, rekao bih da definitivno možemo da držimo korak sa njima - rekao je Ton za njemačku stanicu Sport 1.

- Imamo prednost domaćeg terena, sa navijačima kao 12. igračem... I sada vjerujem da je sve moguće. Možemo da osvojimo titulu - kazao je Ton.

Jedan od preduslova potencijalnog njemačkog šampionskog puta je prvo mjesto u grupi A. Za to je izabranicima Julijana Negalesmana dovoljan i bod protiv Švajcarske.

- Prvo mjesto je važno. Želimo da pobijedimo u svim našim mečevima - rekao je Nagelsman.

Pozicija A1 donosi meč u osmini finala protiv drugoplasiranog u grupi B, gdje su Engleska, Danska, Slovenija i Srbija. Pozicija A2 vodi na poptuno drugu stranu “kostura” i donosi sudar sa drugoplasiranim iz grupe C, a to može biti Italija, eventualno Hrvatska.

Eto zašto Njemačka želi prvo mjesto, a Nagelsman je u dilemi - da li, i koliko fudbalera, poštedi obaveza i odmori ih za nokaut fazu.

Sudeći po njegovim izjavama nakon pobjede na Mađarskom, neće biti previše promjena.

- Mislim da je važno imati što više igrača iz početnih 11 na terenu kako bismo ostali u ritmu - rekao je on.

- Ne očekujte sedam promjena u timu. To već sada mogu da isključim.

foto: Graphic News

Paskal Gros iz Brajtona mogao bi da počne u veznom redu, ispred odbrane umjesto Roberta Andriha, ali Nagelsman očigledno nije spreman da potcijeni Švajcarce.

“Sajdžije” bi trijumfom osvojile prvo mjesto, bod bi ih i matematički odveo u nokaut fazu sa druge pozicije, dok bi porazom mogli da budu treći samo u slučaju ubjedljive pobjede Škotske protiv Mađarske.

- Znamo da se sada suočavamo sa timom drugačijeg kalibra sa svojim super napadom i svom euforijom koju nosi domaćinstvo velikog takmičenja - rekao je napadač Švajcarske Džerdan Šaćiri.

- Ali, ulazimo u utakmicu sa velikim samopouzdanjem i radujemo se tome. Očigledno možemo da napravimo problem Njemcima. To je jasno.

Vjerovatni sastavi - Švajcarska (3-4-2-1): Zomer - Šer, Akanđi, Rodriges - Vidmer, Džaka, Frojler, Ebišer - Ndoje, Vargas - Embolo.

Njemačka (4-2-3-1): Nojer - Kimih, Ta, Ridiger, Mitelštat - Gros, Kros - Musiala, Gindogan, Virc - Haverc.

Standings provided by Sofascore