Obavili sjetvu i upoznali se sa procesom ekstrakcije eteričnih ulja

Više od 20 učesnika prošlo radionicu o uzgoju, sakupljanju i preradi ljekovitog biljakoja je održana u Trebaljevu kod Kolašina

3087 pregleda0 komentar(a)
Detalj sa radionice, Foto: NVO Natura

U Rasadniku Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore u Trebaljevu kod Kolašina održana je dvodnevna praktična radionica o uzgoju, sakupljanju i preradi ljekovitog bilja. Radionica je dio projekta NVO Natura “Ljekovito bilje – održiva poljoprivreda, ekologija i razvoj”

Prvog dana radionice učesnici su obišli Rasadnik i i ogledne parcele koje je formirala ta NVO.

„Predstavljene su biljne vrste: lincura, ehinacea, bijeli slez, žalfija, vrijesak, lavanda, matičnjak, nana, aronija, pitomi drijen i njihova rasadnička proizvodnja. Učesnici su, zajedno sa angažovanim ekspertima, obavili pripremu za sjetvu – prikazan je praktični način sadnje u kontejnerima – čašicama kao i uzorkovanje zemljišta. Tokom prvog dana radionice učesnici su obavili sjetvu u otvorenim lejama nane, matičnjaka i majčine dušice kao i ostalih biljnih vrsta“, saopštili su iz NVO Natura.

Tokom drugog dana organizovan je obilazak postrojenja za ekstrakciju eteričnih ulja – destilatora, a učesnici su učili o detaljima procesa prerade – destilacije. Angažovani eksperti su govorili o eteričnim uljima, kao i o preporučenim biljnim vrstama pogodnim za proizvodnju eteričnih ulja.

Radionici je prisustvovalo više od 20 učesnika iz Kolašina, Mojkovca i Rožaja.

Projekat NVO Natura je podržan u okviru projekta “Jačanje civilnog društva za podršku održivom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore“ koji finansira Evropska unija, kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore, a realizuju Help i Juventas