Planova nema, a gradnja u Kolašinu buja

Odbor Skupštine opštine Kolašin sjutra će raspravljati o gorućoj temi - nekontrolisanoj gradnji, posebno u užem jezgru grada

9345 pregleda9 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović

Odbor za planiranje i uređenje prostora i komunalno stambenu djelatnost Skupšitine opštine (SO) Kolašin, na sjednici zakazanoj za utorak, na dnevnom redu imaće “goruće” teme.

Planirano je da se, kako objašnjava predsjednik Odbora Miličko Bulatović, dobiju odgovori sa državnih adresa oko razloga kašnjenja izrade planskih dokumenta, a od lokalne izvršne vlasti oko aktivnosti koje bi dovele do blogovremene brige o komunalnom opremanju lokacija, koje će u budućnosti biti “napadnute” gradnjom.

Bulatović za “Vijesti” kaže da će na sjednicu Odbora biti pozvani i predstavnici planera Prostorno urbanističkog plana (PUP) i Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Centar”.

“Cilj nam je da kao predstavnici građana dobijemo informacije o tome u kojoj je fazi izrada tih planskih dokumenata i da insistiramo na ubrzavanju procedura. U Kolašinu se, trenutno, dešava gradnja koja je nerijetko i mimo planskih dokumenta, koji su se ionako pokazali kao problematični. Pozvan je i predstavnik građevinske inspekcije, kako bi nas informisao o aktivnostima koje su preduzeli poslije obraćanja Odbora i zahtjeva da se provjeri da li je spratnost objekata i zauzetost građevinskih parcela u skladu sa zakonom”, objašnjava Bulatović.

Odbor je nedavno zahtijevao od resornog ministarstva i građevinske inspekcije da se obavi inspekcijski nadzor nad stambeno-poslovnim objektima u izgradnji u okviru DUP “Centar”. Članovi tog skupštinskog tijela traže da nadležna inspekcija utvrdi da li je došlo do prekoračenja gradnje kada je riječ o zauzetosti građevinske parcele i prekoračenja spratnosti zgrada u izgradnji u odnosu na pozitivne zakonske propise i izdate građevinske dozvole.

Na dnevnom redu odbora biće i predlog da se izradi urbanistički projekat za uže jezgro grada. To su formalno predložili iz opozicionog pokreta Zajedno gradimo Kolašin, a Bulatović tvrdi da svi članovi Odbora podržavaju tu ideju. U predlogu pokreta piše da je “kao ključni problem u investicionom talasu gradnje u opštini Kolašin postavljeno pitanje centra grada i važećeg DUP “Centar”. Objašnjavaju da svojom inicijativom žele da zaštite “jezgro grada i njegove ambijentalne vrijednosti od urbanističkog uništavanja”.