Za manje od 24 sata popela se na 24 vrha Durmitora

Reprezentativka Srbije i Crne Gore u skyrunningu u ponedjeljak rano ujutro uspješno je završila izazov za koji se pripremala skoro godinu dana

34202 pregleda36 komentar(a)
Za izazov 24 vrha za 24 sata pripremala se 10 mjeseci: Tatjana Jovanović, Foto: Nemanja Jovanović

Tatjana Jovanović ispunila je zacrtano - u ponedjeljak rano ujutro uspješno je završila izazov za koji se pripremala skoro godinu dana, i za manje od 24 sata popela se na 24 vrha Durmitora.

“Ne znam da li da više budem zahvalna na jučerašnjem danu ili samom procesu i ljudima koji su vjerovali u mene ovih deset mjeseci. Volim vas i hiljadu HVALA. Vaša Nebeska kozica”, navela je Jovanović u jednoj od objava, po završenom izazovu.

“Vijestima” je u izjavi kratko navela samo vrhove na koje se popela tokom te avanture: Gruda, Prutaš, sa prevoja Samar Štit, Vjetrena brda, Uvita greda, Bandijerna, Zupci, Minin bogaz, Lučin vrh, Đevojka (Soa), Bobotov kuk, Bezimeni vrh, Planinica, Šupljika, Rbatina, Glave, Obla glava, Paljevine, Čvorov bogaz, Međed (južni vrh, Veliki Međed), Terzin bogaz, Savin kuk, Šljeme i sa Šljemena Milošev tok.

Na 24 vrha Durmitora, Jovanović se popela za 22 sata i osam minuta, tokom kojih je prešla 49 kilometara. Tokom tog izazova, ukupna elevacija (uspon) rute je 6.186 metara - što je nešto više od visine najvišeg vrha u Africi, Kilimandžara (5.895). Prilikom spuštanja, Tatjana je prošla 5.521 metar.

„Sat je zaustavljen na Miloševom toku, na posljednjem vrhu”, rekla je ona „Vijestima”.

Durmitor ima 48 vrhova preko 2.000 metara, a Tatjana Jovanović za 24 sata popela je polovinu, među kojima i Bobotov, jedini preko 2.500 (2.523) i još šest vrhova preko 2.400 metara: Bezimeni (2.487), Šljeme (2.455), Đevojka (2.440), Milošev tok (2.426), Bandijerna (2.409), Rbatina (2.401).

Na Velikom međedu, čija je visina 2.285 metara, uhvatila je noć, na Terzinom bogazu (2.303) bilo je klizavo i maglovito, bilo je rose, klizavo je bilo i tokom uspona na Savin kuk, odakle je, na prelazu sa Savinog kuka na Šljeme ponovo dočekala magla.

“Magla, magla, magla”, kratko je samo rekla “Vijestima”.

Tatjana Jovanovićfoto: Vlada Panić

Tatjana Jovanović je reprezentativka skyrunning reprezentacije Srbije i Crne Gore i trener trčanja.

“Vijestima” je ranije kazala da je ideja da pokuša da se za 24 sata popne na 24 vrha Durmitora došla spontano:

“Na samu ideju o projektu sam došla jedne noći dopisujući se sa drugom koji mi je ničim izazvan poslao članak kako su sinovi jednog planinara probali da se popnu na 18 vrhova, a što je njihov otac, iskusni planinar, uspio u jednom danu. Onda sam ja rekla - sjajno, mi ćemo se popeti na 24 vrha Durmitora za 24 sata”, rekla je ona nedavno u razgovoru za “Vijesti”.

Iako je u početku plan bio da sa njom na Durmitoru tokom izazova stalno budu i njena dva prijatelja, oni su, zbog ličnih obaveza i povrede, od toga odustali, ali su sa Tatjanom bila na dionicama na kojima će, kako je rekla, biti najpotrebniji.

Tokom izazova, sa Tatjanom je, u prvom dijelu, bio Marko Radišić, u drugom Miroslav Karadžić, dok joj je podršku na posljednjoj dionici pružao Milinko Popović.

"Bila sam jaka koliko i moj tim, i bez njihove podrške, istrajnosti i dobre energije, to ne bi bio takav uspjeh", rekla je ona "Vijestima".

Jovanović je ranije “Vijestima” ispričala i da je Durmitor za nju duhovni dom i da se na njegovim vrhovima osjeća kao divokoza.

Njen Instagram nalog je “nebeska.kozica”.

Tatjana Jovanović juče ujutro nakon završenog izazovafoto: Instagram

Tatjana Jovanović u sportu je od sedme godine, najprije se kratko bavila plesovima, potom je 18 godina aktivno igrala odbojku, nakon čega je prešla na trail, pa na skyrunning.

Trail trčanje i skyrunning su discipline koje spadaju u trčanje van asfaltiranih puteva, ali se razlikuju u zahtjevnosti terena i nadmorskoj visini. Trail trčanje podrazumijeva trčanje po prirodnim stazama koje mogu biti različitih dužina i težina. To mogu biti šumski putevi, planinske staze, livade... Skyrunning je specifična vrsta planinskog trčanja koja se odvija na visokim nadmorskim visinama i po vrlo strmim terenima.

Za Crnu Goru, ona je rekla da je “pravo blago i neiscrpni poligon kada je skyrunning u pitanju”.

“Durmitor, Prokletije, Rumija, Sinjajevina, sve su to lokacije na kojima je organizacija Skyrunning Serbia & MNE organizovala prave i izazovne trke kojima se mi trkači radujemo. Prošle godine na Prokletijama je realizovano Evropsko prvenstvo. Ove godine je Svjetsko juniorsko prvenstvo na Rumiji, što samo govori koliko se organizacija Skyruninnga Serbia & MNE trudi da najbolje trkače iz cijelog svijeta dovede u onaj biser prirode koji ima Crna Gora”.

Tatjana Jovanovićfoto: Vlada Panić

Jovanović je, u skyrunningu, predstavljala Srbiju na Evropskom prvenstvu u Portugalu 2021, te godinu kasnije i na Svjetskom u Italiji. Godine 2021. pobijedila je na trci na Staroj planini, na 64 kilometra, potom 2022. u kišnim uslovima, odbranila titulu.

Ove godine, na Staroj planini odnijela je pobjedu i na 100 kilometara.

Popeti se na 24 vrha jedne planine za 24 sata, prvi je takav izazov u njenom životu.

Nakon izazova na Durmitoru, Jovanović će u Baru podržati organizaciju Svetskog juniorskog prvenstva na Rumiji, koje se održava od 28. do 30. jula. Nakon toga će, posljednjeg vikenda jula, učestvovati na Durmitor skyrunning trci, što je priprema za Svjetsko prvenstvo za seniore, koje se u septembru održava u Španiji.