Festival “Wild Beauty Art” predstavio ekološki program

Novitet festivala koji će biti održan od 6. jula do 11. avgusta, su i piktogrami koji će biti postavljeni na različitim lokacijama nacionalnog parka Durmitor, najavljuju organizatori

1998 pregleda0 komentar(a)
Program posebno akcentuje probleme sa kojima se susreće Crna Gora kao, deklarativno, jedina ekološka država na svijetu, Foto: promo

Pored bogatog kulturno-umjetničkog i već najavljenog raznovrsnog muzičkog sadržaja, na festivalu Wild Beauty Art (WBA), koji počinje 6. jula i traje do 11. avgusta na više lokacija na Žabljaku, biće upriličen i ekološki program nazvan “Održivo ponašanje za održivu budućnost” od 19. do 21. jula, a povodom rastućih ekoloških problema i globalno aktuelnih pitanja klimatskih promjena koje su organizatori prepoznali kao nezaobilazne.

“Ekološki program ‘Održivo ponašanje za održivu budućnost’ posebno akcentuje probleme sa kojima se susreće Crna Gora kao, deklarativno, jedina ekološka država na svijetu, ali i Durmitor, koji je 1952. dobio status nacionalnog parka, a od 1980. se nalazi na Uneskovoj listi Svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Tokom trodnevnog programa biće održani različiti sadržaji poput predavanja, radionica, projekcija filmova, promocije knjiga i takmičenja”, najavljeno je iz službe festivala za odnose s javnošću.

Predavanja i radionice realizuju se u saradnji sa Prirodno-matematičkim i Filozofskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, kao i Geografskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

“Trodnevni program će početi eko-prezentacijom učenika Osnovne škole ‘Dušan Obradović’ iz Žabljaka nakon čega slijedi promocija filma ‘Before the flood’ autora Fišera Stivensa, a zaokružiće se promocijom knjige ‘Ekološka održivost i klimatske promjene’ čiji su autori Rade Šarović, Miljan Bigović i Slobodan Kasalica.

Pozorišni program će ove godine biti realizovan u Centru za kulturu Žabljak, a na programu su monodrama “Neodustajanje” i predstava “Ifigenija”. Novitet šestog izdanja festivala WBA su piktogrami koji će biti postavljeni na različitim lokacijama nacionalnog parka Durmitor, ističe se u najavi.

U daljoj najavi programa, organizatori naglašavaju i da će ekipa umjetnika predvođena slikarem prof. dr Milošem Vujadinovićem i književnikom Vukom Martinovićem, na upečatljivim i inspirativnim lokacijama durmitorskog kraja, u mega formatu, praviti u travi simbole-piktograme veličine 30 do 50 metara.

“Tematika samih piktograma proizlazi iz mitologije Durmitora, čime se na jedan potpuno nov i nesvakidašnji način povezuju kulturna baština i ljepote durmitorskog kraja. Ova umjetnička djela izrezbarena u travi predstaviće krilatog konja Jabučila, runolist, divokozu kao i simbole sa stećaka Bara Žugića”, ističe se u saopštenju.

scena iz predstave Ifigenijafoto: Duško Miljanić

Monodrama “Neodustajanje” autorke Marije Medenice tematizuje fenomen pozorišta iz zakulisne perspektive i predstavlja “virenje kroz ključaonicu” u intimni prostor jedne glumice.

“Njeno stasavanje u umjetničkom svijetu ispunjeno je brojnim izazovima i dilemama, a najvažnija odluka koju treba da donese jeste da li da odustane od pozorišta”, navodi se u saopštenju.

Teatarski program WBA festivala uključuje i predstavu “Ifigenija” koju je prema istoimenoj Euripidovoj tragediji režirao Zoran Rakočević. Predstava je osvojila Grand Prix za najbolju predstavu na Prishtina International Theatre festivalu u Prištini 2022. godine. Igraju: Anđelija Rondović, Jelena Đukić, Đorđije Tatić, Petar Novaković, Moamer Kasumović, Bojan Peko Minić, a hor predstavljaju Una Lučić i Ognjen Sekulić.

“’Ifigenija u Auilidi’ je jedno od posljednjih djela velikog tragičkog pjesnika Grčke, Euripida. Ona je neiscrpna inspiracija za inscenaciju i nudi beskonačna pitanja na koja umjetnik u današnjem svijetu, baš u ovo vrijeme, mora da odgovori aktuelizacijom i tematizacijom Euripidovog sižea. ‘Ifigenija’ je komad ljudske katastrofe gdje današnju Ifigeniju ne ubija proroštvo, već otupjela i obesmišljena ljudska priroda, nesposobna za bilo kakvu osjećajnost, učaurena u novoj društvenoj klasi čija elita gubi rezone čovječnosti”, kazao je reditelj Rakočević.

Vizija festivala je da predstavi Crnu Goru kao jedinstveno mjesto gdje se prožimaju divlja priroda i vrhunska umjetnost.