Dok se tužioci smisle, mandat Raoniću prođe

Goran Đurović iz Media centra očekuje da će ODT da ponavlja iste procesne radnje, dok se članica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković oslanja na to da su osnovni tužioci svjesni da je hitna odluka od javnog interesa

50795 pregleda15 komentar(a)
Presude za nezakonito imenovanje se nižu i potvrđuju: Drljević i Raonić, Foto: BORIS PEJOVIC

Vraćanje predmeta po krivičnim prijavama Media centra u slučaju prošlogodišnjeg ponovnog imenovanja Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) samo je nastavak odugovlačenja postupka koji traje već godinu, kazao je juče “Vijestima” direktor te organizacije Goran Đurović.

Dok on očekuje da će ODT da “ponavlja iste procesne radnje i utvrđuje ono što je odavno javno utvrđeno i potvrđeno”, članica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković vjeruje da su u Osnovnom tužilaštvu “sigurno svjesni javnog interesa da se odluka, kakva god ona bila, konačno donese, jer je Specijalno državno tužilaštvo potrošilo previše vremena u oklijevanju da se izjasni”.

Rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović potvrdio je juče “Vijestima” da su mu kolege iz Specijalnog državnog tužilaštva vratile predmet, u kome su objedinjene prijave protiv Raonića, ali i pojedinih članova Savjeta RTCG zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Predmet je vraćen jer izmjene Zakona o specijalnom tužilaštvu predviđaju da članovi Savjeta RTCG i generalni direktor nijesu “visoki javni funkcioneri”, kojima treba da se bave specijalni tužioci.

Nevladina organizacija Media centar podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru Raoniću.

Krajem jula SDT-u je dostavljen i krivični predmet protiv tri osumjičena lica zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta. U pitanju su prijave protiv Raonića, predstavnika pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović.

Brzo će odluka… Ali ne specijalnih tužilaca

SDT je više od godinu istraživao predmete protiv Raonića i dijela članova Savjeta RTCG, a glavni specijalni tužilac Vladimir Novović nedavno je, tokom gostovanja na Televiziji Vijesti, tvrdio da je pribavljena potrebna dokumentacija, zapisnik i tonski zapis sa sjednice Savjeta, da su saslušana lica u svojstvu osumnjičenih i u svojstvu svjedoka.

“Mislim da je tužilac, kako me obavijestio, da je tražio i glasačke listiće da mu se dostave, kako bi provjerio nešto što mu je važno za donošenje odluke. Kako me tužilac obavijestio, očekujem da će tužilačka odluka biti donijeta vrlo brzo.”

Kazao je da, koliko mu je rečeno, članovi Savjeta RTCG-a nisu odgovarali na postavljena pitanja.

“Glasanje je tajno i zato je neophodno da tužilac pribavi te glasačke listiće.”

Specijalni tužilac Vukas Radonjić juče je saopštio da je, nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o SDT-u, to tužilaštvo nadležno za krivično gonjenje visokih javnih funkcionera, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a da članovi Savjeta RTCG i generalni direktor RTCG “nijesu visoki javni funkcioneri”.

Radonjić je krajem februara rekao “Vijestima” da “SDT prati odgovarajuće postupke koji su pred Vrhovnim sudom Crne Gore i Osnovnim sudom u Podgorici pokrenuti povodom posljednje odluke Savjeta o izboru generalnog direktora RTCG-a, jer odluke u tim postupcima su od značaja za odlučivanje i o krivičnim prijavama”.

Ubrzo je stigla potvrda Vrhovnog, ali i nova presuda podgoričkog Osnovnog suda, prema kojima je Raonić u ljeto prošle godine ponovo nezakonito izabran.

Umjesto odluke u predmetu, SDT je odlučio da iskoristi nove zakonske mogućnosti i spise ponovo vrati ODT-u.

Generalni direktor ulazi u istoriju zbog punog, nezakonitog mandata

Goran Đurović ocjenjuje da će “Raonić zahvaljujući političkim mentorima vrlo moguće ući u istoriju kao javni funkcioner koji je cijeli četvorogodišnji mandat doveo do kraja, uprkos pravosnažnim sudskim presudama koje nedvosmisleno ukazuju da je još u avgustu 2021. godine imenovan suprotno zakonu a onda i po drugi put u junu 2023. godine”.

“Kad jednog dana Raonić završi nezakoniti mandat ostaće šteta od preko 170.000 eura koje je dobio za svoje plate, koje nikad neće biti vraćene građanima. Tek ostaje da se vidi kolika će biti šteta za poništavanje odluka koje je donio, a koje će pokrenuti zaposleni pred redovnim sudovima”, naglašava Đurović.

On podsjeća da je predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević u junu 2023. godine stavio na dnevni red sjednice tog tijela, suprotno pravosnažnoj presudi Višeg suda u Podgorici, izjašnjavanje o četiri kandidata za funkciju generalnog direktora RTCG. “U pravosnažnoj presudi Višeg suda je jasno presuđeno da je izbor Raonića u avgustu 2021. godine bo nezakonit i data instrukcija članovima Savjeta RTCG da u procesu ponovnog izbora biraju između tri preostala kandidata. Predsjednik Savjeta Veselin Drljević je stavljanjem na glasanje izbor između četiri kandidata, među kojima je i Raonić, dokazano izvršio krivično djelo nepoštovanje sudske presude”, kaže Đurović.

Zato, smatra on, ODT nema potrebe da odugovlači, jer za makar jednog člana Savjeta ima nesporan dokaz o počinjenom krivičnom djelu.

“Tragično je što su se članovi Savjeta RTCG koji su učestvovali u vršenju krivičnog djela branili na saslušanju kod SDT-a ćutanjem. To govori o njihovom integritetu i potrebi da budu što prije zamijenjeni osobama koje imaju integritet”, poručuje on.

Naglašava da je, u međuvremenu, Osnovni sud u Podgorici sa dvije presude potvrdio da je izbor Raonića u junu 2023. godine ponovo bio nezakonit.

“Hoće li to biti dovoljno ODT-u da ubrza postupak ostaje da se vidi. Dosadašnje iskustvo ne uliva optimizam da će se ostvariti vladavina prava i doći do pravde”, naglašava Đurović.

Camović Veličković, pak, smatra da treba da “raduje podatak da će ODT opet imati priliku da se izjasni”.

“Gospodin Milanović je već rekao da će oni brzo odlučiti ako im se predmet vrati, pa se nadam da će se to i desiti. Naročito, jer su u međuvremenu pribavljeni brojni dokazi da pravosnažna sudska presuda nije sprovedena i da je, uprkos njoj, ista osoba izabrana na mjesto generalnog direktora, a uskoro se očekuju i pravosnažne presude koje će to potvrditi. Pred ODT-om nije težak posao da zaključi ko je to uradio i po čijem nalogu”, zaključila je ona.