Kijev da pregovara sa Putinom ili ostaje bez pomoći SAD

Trampovi saradnici predstavili do sada najdetaljniji plan za okončanje rata u Ukrajini

18037 pregleda27 komentar(a)
Rat je odnio desetine hiljada života na obje strane, Foto: Rojters

Dva ključna savjetnika Donalda Trampa predstavila su mu plan za okončanje rata Rusije u Ukrajini ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima 5. novembra, koji podrazumijeva da se Ukrajini kaže da će dobiti još američkog oružja samo ako započne mirovne pregovore, objavila je agencija Rojters.

Sjedinjene Države bi u isto vrijeme upozorile Moskvu da bi svako odbijanje pregovora rezultiralo povećanom podrškom SAD Ukrajini, rekao je penzionisani general-pukovnik Kit Kelog, jedan od Trampovih savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Prema planu Keloga i Freda Flajca, koji su bili šefovi kabineta u Trampovom Savjetu za nacionalnu bezbjednost za vrijeme njegovog predsjedavanja 2017-2021, tokom mirovnih pregovora bi se uspostavio prekid vatre zasnovan na trenutnim linijama fronta, rekao je Flajc.

Oni su predstavili svoju strategiju Trampu, i predsjednički kandidat Republikanske stranke je pozitivno reagovao, dodao je Flajc. "Ne tvrdim da se složio sa svim detaljima, ali smo bili zadovoljni povratnim informacijama koje smo dobili" rekao je.

Trampov portparol Stiven Čang rekao je da se zvaničnim smatraju samo izjave koje daju Tramp ili ovlašćeni članovi njegove kampanje.

Strategija koju su predstavili Kelog i Flajc je do sada najdjetaljniji plan saradnika Donalda Trampa, koji je izjavio da bi brzo riješio rat u Ukrajini ako pobijedi predsjednika Džoa Bajdena, iako nije precizirao kako bi to učinio.

Rojters ističe da bi ovaj predlog označio veliku promjenu u stavu SAD prema ratu i naišao bi na protivljenje evropskih saveznika i unutar same Republikanske stranke.

Tramp rekao da bi brzo riješio rat u Ukrajini ako pobijedifoto: Reuters

Kremlj je saopštio da bi svaki mirovni plan koji predloži eventualna buduća Trampova administracija morao odražavati stvarnost na terenu, ali da je ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje otvoren za pregovore.

"Vrijednost bilo kojeg plana leži u nijansama i uzimanju u obzir stvarnog stanja na terenu", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Rojters.

"Predsjednik Putin je više puta rekao da je Rusija bila i ostaje otvorena za pregovore, uzimajući u obzir stvarno stanje na terenu", dodao je.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je juče da bi zamrzavanje neprijateljstava na trenutnim linijama fronta bilo "čudno", s obzirom na to da je Rusija prekršila međunarodno pravo invazijom na Ukrajinu.

"Ukrajina ima apsolutno jasno razumijevanje i to je precizirano u mirovnoj formuli koju je predložio predsjednik (Volodimir) Zelenski. Tamo je jasno rečeno da mir može biti samo pravedan i mir može biti samo zasnovan na međunarodnom pravu", izjavio je za Rojters.

Savjet za nacionalnu bezbjednost (NSC) Bijele kuće je saopštio da Bajdenova administracija neće prisiliti Ukrajinu na pregovore sa Rusijom.

"Predsjednik Bajden vjeruje da je svaka odluka o pregovorima na Ukrajini", rekla je portparolka NSC-a Adrijen Votson.

Članstvo u NATO-u na čekanju

Ključni elementi plana iznijeti su u javno dostupnom istraživačkom radu koji je objavio Trampu naklonjeni "Institut za politiku Amerika na prvom mjestu", u kojem Kelog i Flajc imaju liderske pozicije.

Kelog je rekao da bi bilo ključno dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački sto brzo ako Tramp pobijedi na izborima.

"Rekli bismo Ukrajincima, 'Morate doći za sto, a ako ne dođete za sto, SAD će ukinuti podršku'", rekao je. "I rekli bismo Putinu, 'Moraš doći za sto, a ako ne dođeš za sto, daćemo Ukrajincima sve što im treba da te poraze na terenu'".

Prema njihovom istraživačkom radu, Moskva bi takođe bila privoljena da sjedne za sto obećanjem da će se članstvo Ukrajine u NATO-u odložiti na duži period.

Zelenski sa šefom NATO-a u Kijevu u aprilufoto: Reuters

Rusija je napala Ukrajinu u februaru 2022. Do nekih uspjeha Rusije posljednjih mjeseci, linije fronta su se jedva pomjerale od kraja te godine, uprkos desetinama hiljada mrtvih na obje strane u neprekidnim rovovskim borbama.

Flajc je rekao da Ukrajina, prema njihovom planu, ne mora formalno ustupiti teritoriju Rusiji. Ipak, kako je kazao, Ukrajina vjerovatno neće povratiti efektivnu kontrolu nad svom svojom teritorijom u bliskoj budućnosti.

"Ono što nas brine je da je ovo postao rat iscrpljivanja koji će ubiti čitavu generaciju mladih muškaraca", dodao je.

Trajni mir u Ukrajini zahtijevao bi dodatne bezbjednosne garancije za Ukrajinu, rekli su Kelog i Flajc. Flajc je dodao da bi "naoružavanje Ukrajine do zuba" vjerovatno bilo ključni element toga.

"Predsjednik Tramp je više puta izjavio da će prioritet u njegovom drugom mandatu biti brzo pregovaranje o okončanju rata između Rusije i Ukrajine", rekao je Trampov portparol Čang.

Portparol Bajdenove kampanje Džejms Singer rekao je da Tramp nije zainteresovan za suprotstavljanje Putinu ili odbranu demokratije.

Prednost u pregovorima

Prema tom planu, neki republikanci neće biti raspoloženi da plaćaju za dodatnu pomoć Ukrajini. Rojters podsjeća da su SAD potrošile više od 70 milijardi dolara na vojnu pomoć Ukrajini od početka ruske invazije.

"Ono što Trampove pristalice žele je da smanje pomoć, ako ne da potpuno zavrnu slavinu", rekao je Čarls Kapčan, viši saradnik u Savjetu za spoljne odnose.

Putin je ovog mjeseca rekao da bi se rat mogao završiti ako Ukrajina odustane od ambicija za pridruženje NATO-u i preda četiri istočne i južne oblasti koje Rusija traži.

Tokom sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija prošle sedmice, francuski i britanski ambasadori ponovili su svoj stav da mir može biti postignut samo kada se Rusija povuče sa ukrajinske teritorije, što je takođe stav Kijeva.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da bi zamrzavanje neprijateljstava na trenutnim linijama fronta bilo “čudno”, s obzirom na to da je Rusija prekršila međunarodno pravo invazijom na Ukrajinu

Nekoliko analitičara takođe je izrazilo zabrinutost da bi plan Keloga i Flajca mogao dati Moskvi prednost u pregovorima.

"Ono što Kelog opisuje je proces koji naginje ka tome da Ukrajina preda svu teritoriju koju Rusija trenutno okupira", rekao je Danijel Frid, bivši pomoćnik državnog sekretara koji je radio na politici prema Rusiji.

Tramp je prošle sedmice u jednom intervjuu isključio mogućnost slanja američkih trupa u Ukrajinu i zvučao skeptično u vezi sa pridruživanjem Ukrajine NATO-u. Poručio je da bi brzo smanjio pomoć Kijevu ako bude izabran.

Bajden je dosljedno zagovarao veću pomoć Ukrajini, a njegova administracija podržava njen eventualni ulazak u NATO. Ranije ovog mjeseca, Bajden i Zelenski su potpisali desetogodišnji bilateralni sporazum o bezbjednosti.