Dom vojske postaje hotel?

Sportska dvorana Ada u Pljevljima postaće dio sportsko-turističkog kompleksa sa bazenom

21686 pregleda3 komentar(a)
Grcaju u dugovima: Sportska dvorana Ada, Foto: Goran Malidžan

Projekat sportsko-turističkog centra u Pljevljima značajno bi unaprijedio kvalitet života stanovnika najsjevernijeg crnogorskog grada i doprinio bi da grad bude prepoznat kao sportski i turistički centar Crne Gore.

To je ocijenila menadžerka opštine Pljevlja Ljiljana Đondović.

“Pljevlja imaju ogromne potencijale za razvoj turizma i razvoj sporta. Osim sportske infrastrukture, Pljevlja imaju i ljudske resurse, jer su Pljevlja grad sporta i vrhunskih sportista, koji su ovaj grad promovisali širom svijeta. Imamo uslove za razvoj turizma koji može da se uveže sa sportom. Prošle godine u turizmu Srbije učeće sportskog turizma iznosio je 20 odsto. Sportski turizam je rafting i planinarenje i zaista imamo ogroman prirodni potencijal. Tu je planina Ljubišnja, blizu je i rijeka Tara, meandri Ćehotine”, rekla je Đondović, predstavljajući projekat.

Kazala je da je “analiza postojeće situacije sportskih objekata u gradu” pokazala da oni pojedinačno, ekonomski nemaju svoju opravdanost

“Sportski centar Ada duguje preko 400 hiljada eura. I da nemaju duga oni će ove godine poslovati sa minusom. Stadionom upravlja Centar za sport i rekreaciju koji se finansira iz budžeta. Održivost ovog objekta uslovljena je mogućnostima budžeta opštine. Pojedinačno se vidi da oni nemaju ekonomsku opravdanost i da se nešto mora mijenjati. Jedini način, a to pokazuju i neke analize koje smo radili, treba objediniti sve ove sportske objekte i napraviti još jedan kompleks gdje bi se proširila ponuda sportska i turistička. Ovaj projekat obuhvata postojeće objekte, koji bi se rekonstruisali i objekat Doma vojske koji bi se u okviru ovog projekta pretvorio u hotel”, rekla je Đondović.

Pojasnila je da bi projekat obuhvatio Sportsku dvoranu Ada, gradski stadion, Dom vojske i izgradnju novih objekata, zatvorenog bazena i multifunkcionalne sale, čija je lokacija planirana južno od sportske dvorane.

Svi ovi objekti, istakla je Đondović, nalaze se u planskim dokumentima i svi mogu dobiti uslove za izradu glavnih projekata.

Arhitektica Tamara Kamberović kazala je da je plan da se Dom vojske pretvori u hotel, s tim što bi se zadržao postojeći objekat, kojem bi se dogradio još jedan dio sa sjeverne strane.

Hotel bi imao kapacitet od 292 kreveta. Kuburović je kazala da se projektom predviđa i rekonstrukcija sportske dvorane, kao i revitalizacija podtribinskog prostora na gradskom stadionu u kojem bi bio smješten ugostiteljski objekat ili teretana.

Planirana je i gradnja bazena i multifunkcionalne sale pored Sportske dvorane Ada, a preko puta Milet bašte.

Bazen koji bi se gradio bio bi zatvorenog tipa, poluolimpijski dimenzija 25 puta 12 metara. Pored ovog bazena bio bi izgrađen još jedan manji bazen dimenzija 12 puta 12 metara za neplivače.

Na prezentaciji nijesu saopšteni rokovi do kojeg bi se mogao realizovati ovaj projekat.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš nedavno je kazao da bi bilo najrealnije da se paralelno sa realizacijom projekta toplifikacije Pljevalja radi i bazen u Pljevljima.

“To bi bilo najrealnije rješenje da se bazen radi zajedno sa toplifikacijom. Sa saradnicima sam obišao nekoliko gradova u regionu, odnosno opštine koje imaju bazen Banjaluci, Vrbasu, Novom Sadu, Nišu, Užice u Trebinje imaju dobar bazen. Najrealnije je u okviru toplifikacije odraditi i bazen. To je sasvim nešto što je realno i moguće. Ono na čemu ja potenciram da ne treba da gubimo vrijeme, da završimo toplifikaciju pa da onda još tri godine čekamo na bazen. Neke stvari moramo raditi uporedo”, rekao je Vraneš.