"Nacistička baka" osuđena na još 16 mjeseci zatvora zbog negiranja holokausta

Haverbek je ovaj put osuđena nakon što je odbačena njena žalba na presudu zbog komentara iznesenih 2015. tokom suđenja bivšem čuvaru Aušvica Oskaru Greningu, koji je osuđen za saučesništvo u ubistvu

6103 pregleda5 komentar(a)
Haverbek, Foto: Screenshot/Youtube

Zloglasna njemačka penzionerka poznata kao "nacistička baka", koja je nekoliko puta osuđena na zatvorsku kaznu zbog negiranja holokausta, osuđena je na još 16 mjeseci zatvora na posljednjem suđenju u srijedu.

Sud u Hamburgu osudio je 26. juna Ursulu Haverbek (95) za poricanje nacističkog genocida u nekoliko navrata, uključujući 2015. tokom suđenja bivšem čuvaru nacističkog logora.

Pri izricanju kazne sudije su uzeli u obzir njene prethodne presude i činjenicu da je "takođe iskoristila postupak za dalje širenje svojih stavova", rekla je portparolka suda za AFP.

Haverbek je nekoliko puta na suđenju ponovila svoje opaske o holokaustu.

"Pristalice penzionerke pojavile su se u srijedu i prekidale postupak dobacivanjem", dodala je portparolka.

Haverbek je nekad bila voditeljka centra za obuku krajnje desnice, zatvorenog 2008. godine zbog širenja nacističke propagande.

Prethodno je u nekoliko navrata osuđivana na zatvorsku kaznu zbog negiranja nacističkog genocida, a jednom je na televiziji izjavila da je "holokaust najveća i najodrživija laž u istoriji".

Haverbek je ovaj put osuđena nakon što je odbačena njena žalba na presudu zbog komentara iznesenih 2015. tokom suđenja bivšem čuvaru Aušvica Oskaru Greningu, koji je osuđen za saučesništvo u ubistvu.

Haverbek je rekla da je koncentracioni logor "Aušvic bio samo radni logor" i da se tamo "nisu dogodila nikakva masovna ubistva", prema tužiocima.

Postupak je nekoliko puta odgađan zbog pandemije koronavirusa i bolesti.

Presuda takođe uzima u obzir prethodnu s berlinskog suda iz 2022. zbog izjava koje je Haverbek dala u drugom intervjuu i na jednom događaju.

Nije jasno hoće li doista ići u zatvor.

Njemački zakon zabranjuje poricanje genocida koji je počinio režim Adolfa Hitlera, a koji je samo u logoru Aušvic-Birkenau u okupiranoj Poljskoj odnio oko 1,1 milion života, uglavnom evropskih Jevreja.

Negiranje holokausta i drugi oblici podsticanja na mržnju nose do pet godina zatvora, a zabranjena je i upotreba nacističkih simbola poput svastike.