Pomoći mladima sa invaliditetom

Održana Konferencija o unapređenju položaja osoba s invaliditetom, s posebnim akcentom na mlade s invaliditetom u društvu

1695 pregleda1 komentar(a)
Neophodno unaprijediti položaj mladih sa invaliditetom, Foto: Djordje Cmiljanic

Mladi s invaliditetom se i dalje suočavaju sa izazovima zbog nedostatka podrške, nepristupačnog okruženja i nerazumijevanja njihovih potreba, a iako je razvoj aplikacije za mapiranje pristupačnih lokacija u Crnoj Gori unaprijedio njihov položaj, potrebno je da se radi na sistemskim rješenjima za potpunu inkluziju.

To je juče saopšteno na Konferenciji o unapređenju položaja osoba s invaliditetom, s posebnim akcentom na mlade s invaliditetom u društvu, koju je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Predsjednik Skupštine UMHCG Miloš Ranitović kazao je da, iako, postoje određeni napori i inicijative u cilju poboljšanja položaja mladih s invaliditetom, oni se i dalje suočavaju sa mnogim izazovima, o čemu svjedoči i posljednji izvještaj Evropske komisije.

Ranitović je podsjetio da je cilj UMHCG da konstantno rade na unaprjeđenju položaja mladih s invaliditetom.

“Posebno smo ponosni na razvoj mobilne aplikacije koja mapira pristupačne lokacije širom Crne Gore. Ova aplikacija nije samo tehnološki alat, već sredstvo koje omogućava mladima s invaliditetom veću mobilnost, samostalnost i uključenost u društvene tokove”, kazao je Ranitović.

Zamjenik gradonačelnice Glavnog grada Luka Rakčević je kazao da postoji značajan prostor za poboljšanje situacije i da svi imaju moralnu i zakonsku obavezu da pomognu u prevazilaženju prepreka.

Rakčević je rekao da je neophodno raditi više na prostornoj pristupačnosti.

“Neophodno je pristupiti sistemskom rješavanju problema osoba s invaliditetom, umjesto ad hoc rješenja. Postoje uspješne prakse koje se već realizuju u zemljama regiona i Evropske unije, a Crna Gora treba slijediti njihov primjer kako bi se suštinski unaprijedio položaj osoba s invaliditetom u Podgorici i širom države”, poručio je Rakčević.

Tokom panela “Položaj osoba s invaliditetom, posebno mladih s akcentom na inkluziju u procesima donošenja odluka”, projektna asistentkinja u Savezu slijepih Crne Gore Anđela Dragović kazala je da i dalje nije zadovoljavajuća situacija kad su u pitanju prava mladih s invaliditetom.

“Podaci pokazuju da mladi s invaliditetom još uvijek nisu na nivou samostalnosti u odnosu na druge. Suočavaju se sa nizom izazova koji utiču na njihovu odluku da se osamostale i preuzmu kontrolu nad svojim životom, pri čemu često nemaju priliku da griješe i uče iz svojih grešaka”, rekla je Dragović.