Kolašin: DUP "Centar" daje smjernice za uništavanje, a ne zaštitu prostora

Na sastanku skupštinskog Odbora za planiranje i uređenje prostora zaključeno da “Kolašin ne zaslužuje urbani razvoj koji mu se sada dešava” i da se mora hitno zaustaviti stihijska gradnja

7249 pregleda5 komentar(a)
Sa sjednice odbora, Foto: Dragana Šćepanović

Država mora što prije da omogući početak rada na urbanističkom projektu koji će centar Kolašina zaštititi od prijetnje hipergradnje, koju dozvoljava aktuelni Detaljni urbanistički plan (DUP).

To je osnovna poruka sa prvog dijela sjednice Odbora za planiranje i uređenje prostora i komunalno stambenu djelatnost.

Sa sjednice, na kojoj su pored članova tog skupštinskog tijela prisustvovali i predstavnici Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Agencije za zaštitu životne sredine, planeri, predstavnici građana i civilnog sektora, poručeno je i da DUP “Centar” “daje smjernice za devastaciju prostora, umjesto da ga štiti”, te da “Kolašin ne zaslužuje urbani razvoj koji mu se sada dešava”.

Pozivu predsjednika Odbora Milička Bulatovića nisu se odazvali iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, a na sjednicu nijesu došli ni predstavnici građevinske inspekcije, iako su to obećali.

Odbor je definisao i zaključke, a jedan od njih koji se odnosi na zahtjev da Vlada da “zeleno svjetlo” da se izradi urbanistički projekat, usvojio je i lokalni parlament. Izrada tog dokumenta je neophodna, potencirano je, između ostalog, i zbog toga što Kolašin ne može očekivati skoro izmjene i dopune DUP “Centar”, s obzirom na to da još nisu urađene ni početne procedure za taj posao, iako je inicijalni rok od 11 mjeseci davno prošao.

Međutim, na osnovu onoga što se čulo na sjednici, zakonski i planski osnov za izradu urbanističkog projekta, kojim bi se gradsko jezgro štitilo postoji još od 2014. godine, to jest omogućen je i aktuelnim Prostorno-urbanističkim planom (PUP).

Prema riječima Sonje Radović Jelovac, koja je bila na čelu tima za izradu izmjena i dopuna PUP-a, aktuelni DUP “Centar”, donesen prije deceniju i po, najveći je problem, naročito kada je riječ o spratnosti objekata.

“DUP daje mogućnost za suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje, što je šest etaža, plus velike nagibe krovova, pa možemo da pretpostavimo koje su manipulacije u korišćenju tavanskog prostora. Dobijamo i različitu interpretaciju na terenu. Još od 2018. godine priča se o zaštiti centra Kolašina i takvi apeli ka Vladi su stalno išli od opštine, ali 42. Vlada je to ignorisala”, rekla je ona.

Radović Jelovac je kazala će se DUP-ovi raditi kad se završi PUP.

Kako je kazala Nevena Jovović iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, prethodna Vlada nije podržavala izradu urbanističkog projekta za centar grada. Ona smatra da je izrada tog dokumenta najbolji način da se jezgro spasi. No, kako tvrdi Jovović, sada nema smetnji da se taj posao započne, pa će to biti i učinjeno, ali da ne može trajati kraće od sedam-osam mjeseci.

“Donošenje urbanističkog projekta je najbrži način da se zaštiti centar garda. Riječ je o području Trga boraca i Trga Vukmana Kruščića, Ulice IV Proleterske, a tražili smo proširenje nizom od kuće Marića do osnovne škole. S obzirom na to da smo dobili informaciju da veći broj investitora kupuje kuće i objekte u centru garda, a konkretno preko puta OŠ, i da je predviđena gradnja i do pet spratova, smatramo našu inicijativu prijeko potrebnom”, kazala je odbornica Pokreta Zajedno gradimo Kolašin Marta Šćepanović.

Novi objekti niču u Kolašinufoto: Inicijativa Zeleni Kolašin

Ona je inicirala sjednicu Odbora na kojoj bi se razgovaralo o zaštiti jezgra Kolašina. Prema riječima njenog kolege iz Pokreta Bojana Zekovića veliki je problem što je zakonom svim lokalnim upravama oduzeta nadležnost upravljanja sopstvenim prostorom.

“Dugo vremena smo bili u zabludi, pa nam je enormna izgrađenost predstavljana kao razvoj. Kolašin na svakom popisu ima 15-ak odsto manje stanovnika, pa smo došli u situaciju da “grad koji se razvija” ima intenzivno manje stanovnika. Kolašinci nemaju ništa od onog što čini kvalitet života. Opština još nema DUP u svim formama”, kazao je Zeković.

On je podsjetio da vladajuća većina dva puta nije željela čak ni da uvrsti u dnevni red njegov zaključak, kojim je traženo da se DUP stavi van snage dok se ne završi izrada izmjena i dopuna tog dokumenta.

Kolašin je prije 30 godina bio urbanistički uređeniji grad, tvrdi odbornik URA Miodrag Vlahović.

I on je kazao da Opština još nema elektronsku formu DUP-a.

“U međuvremenu, ekspanzija gradnje dovodi do urušavanja infrastrukture. Ovo je posljednji vapaj da pokušamo da zaštitimo bar uže gradsko jezgro”, poručio je Vlahović.

On je rekao da je “zadnji popis pokazao da ulaganja države u Kolašin nisu u interesu lokalnog stanovništva, već u interesu tajkuna, to jest da se razvija privatni posao o državnom trošku”.

Iz Inicijative Zeleni Kolašin još jednom su posjetili na neophodnost stavljanja van snage DUP “Centar”, kao i na rezultate ankete, koju je sprovela ta organizacija, a koja je pokazala da su Kolašinci nezadovoljni onim što se trenutno dešava u gradu.

Sjednica Odbora je, nakon donošenja zaključaka prekinuta, a u nastavku na dnevnom redu biće teme komunalna infrastruktura u opštini, uključujući ski-centre 1600 i 1450 i kontrola gradnje. Odbor još čeka odgovore od građevinske inspekcije i resornog ministarstva o načinu na koji se u Kolašinu gradilo minulih godina i da li je došlo do kršenja zakona.