Otkriven spomenik Milunki Savić; Selaković: Živimo u vremenu kada je nekome mrsko da rodi bar jedno dijete ako može

Spomenik je otkriven uoči Vidovdana, dana kada se rodila, a njegovi autori su Zoran Ivanović i Jelena Atanasković

7632 pregleda9 komentar(a)
Spomenik Milunki Savić, Foto: Ministarstvo kulture Srbije

Spomenik Milunki Savić, pripadnici Srpske vojske u Balkanskim i Prvom svjetskom ratu i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, otkriven je danas u beogradskom naselju Voždovac.

Spomenik je otkriven uoči Vidovdana, dana kada se rodila, a njegovi autori su Zoran Ivanović i Jelena Atanasković.

Nalazi se u naselju u kome je provela posljednje decenije života.

Predsjednica Gradske opštine Voždovac, Ivana Tomić Ilić, rekla je da je Milunka Savić bila "i najveća ratnica i nježna majka" koja je usvojila troje djece i odgajila 32 siročadi, iako je u penziju otišla kao čistačica i živjela skromno.

Kako je kazala, bila je u prvim redovima kada je trebalo da brani otadžbinu, a, s druge strane, bila je i majka koja je žrtvovala sve za svoju djecu.

"Bila je ponosna na svoju Srbiju do kraja života i ostavila nam u amanet svoja djela. Ovde na Voždovcu gdje je spomenik, Milunka je provela svoj život posije ratova, živjela je skromno, ali dostojanstveno. U svom životu uradila je ono što mnogi ne bi mogli ni da pomisle", dodala je ona.

FOTO: Ministarstvo kulture Srbije
FOTO: Ministarstvo kulture Srbije
FOTO: Ministarstvo kulture Srbije

Ministar kulture, Nikola Selaković, rekao je da je Milunka Savić "sabrala sve najbolje vrline srpskog naroda kao što su plemenitost, humanost, hrabrost, rodoljublje i čovekoljublje".

Kako je kazao, ona "nije samo ime i prezime", već je "sistem vrijednosti kome se ovaj narod vraća, kome treba da težimo i da se ugledamo".

"U njenoj desnoj ruci je puška, a u lijevoj ruci devojčica, jedno dijete je rodila, troje usvojila, a 32 othranila. A sada živimo u vremenu kada je nekome mrsko da rodi i bar jedno dijete ako može", rekao je Selaković.

Premijer Srbije, Miloš Vučević, je položio vijenac i kazao da spomenikom "vraćamo mali dio duga njenoj žrtvi", a "zahvaljujući njoj cio svijet je vidio srpsko rodoljublje".

Na otkrivanju spomenika bili su i ministar odbrane, Bratislav Gašić, sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC), predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912-1918, kao i pripadnici Vojske Srbije.