Knežević i Mandić proširili rezoluciju na Dahau i Mauthauzen

Oni su predložili sedam amandmana, koji se uglavnom odnose na dodavanje riječi "Dahau" i "Mauthauzen"

20036 pregleda51 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

Lideri Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP) Andrija Mandić i Milan Knežević dostavili su amandmane na Predlog rezolucije o Jasenovcu, kojim je predloženo da njom budu obuhvaćeni i logori u Dahauu i Mauthauzenu.

Oni su predložili sedam amandmana, koji se uglavnom odnose na dodavanje riječi "Dahau" i "Mauthauzen".

Predloženo je da se u preambuli Predloga rezolucije stav 3 promijeni i da glasi: "Imajući u vidu da su, prema nepobitnim dokazima, 'osnovani koncentracioni sistemi logora smrti u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu u kojima su mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, kao i drugi narodi koji su živjeli u Kraljevini Jugoslaviji i drugim evropskim državama".

U obrazloženju amandmana su naveli da su uvjereni da su znanje i svijest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog svijeta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili vjerskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava.

Podsjećaju da je logor Dahau osnovan 1933. godine u Njemačkoj, kao prvi nacistički koncentracioni logor. Prvobitno je služio kao logor za političke zatvorenike, kasnije je postao i logor za Jevreje, Rome i sveštenike i druge grupe.

"Nije na odmet istaći da su i nekadašnji poglavar i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Gavrilo Dožić, kao i Sveti Vladika Nikolaj Velimirović bili utamničeni u ovom logoru", piše u obrazloženju.

Mauthauzen je radni i koncentracioni logor za političke protivnike, Jevreje, Srbe, Rome, druge jugoslovenske narode i grupe koje su nacisti smatrali "nepoželjnim" koji je ponovo otvoren 1938. godine u Austriji. Posebno ističemo da su u logoru Mauthauzen i tokom Prvog svjetskog rata internirani vojnici i građani Kraljevine Srbije i Crne Gore. "Oba logora su simboli stradanja i zločin počinjenih od strane nacističkih režima tokom Drugog svjetkog rata", navodi se u obrazloženju.