Uputili predlog Glavnom gradu: Park za pse kao privremeni smještaj

Građani dostavili predlog za zbrinjavanje lutalica, dok je sklonište na Vrelima zatvoreno za prijem

4822 pregleda10 komentar(a)
Česte prijave napuštenih pasa sa štencima, Foto: Privatna arhiva

Zbog toga što je u podgoričkom skloništu za napuštene životinje na snazi zabrana za prijem novih pasa, građani Nikola Jočić i Aleksandar Saša Zeković uputili su Glavnom gradu predlog da se makar jedan park za ljubimce osposobi na način da se napuštene životinje privremeno smjeste na tu lokaciju, a da brigu o njima preuzmu građani i volonteri.

Jočić i Zeković uputili su juče pismo zamjeniku gradonačelnice Olivere Injac, Luki Rakčeviću. U dopisu koji je dostavljen medijima, pored ostalog, podsjetili su da je, nakon pojave zarazne bolesti parvovirus, inspekcija na mjesec dana zabranila prijem novih pasa u sklonište za napuštene i izgubljene pse na Vrelima ribničkim, na Koniku.

Naveli su i da na teritoriji grada ima više prijava o napuštenim psima sa štencima, da su u Tološkoj šumi napravljena dva parka za ljubimce, da se slabo koriste, posebno ljeti, da su zapušteni, te predlažu da se jedan od parkova žičanom ogradom pregrade na četiri i više djelova.

“U svakoj bi bili smješteni psi sa štencima”, naveli su u dopisu.

Dodali su da je takvu ideju podržala podgorička “Čistoća”.

foto: Privatna arhiva

“I tu bi, u skladu sa budžetom, preko veterinarske ustanove izvršila pregled pasa koji se dovode, a o psima bi brinuli i hranili ih građani i volonteri koji ih tu dovedu. Ovo je model koji iziskuje minimalne troškove za Glavni grad, uključivanje zainteresovanih građana i volontera da se pomogne napuštenim psima, kontrolisali bi u većoj mjeri broj napuštenih pasa i zbog same lokacije imali bi mnogo veći procenat udomljavanja”, stoji u dopisu Jočića i Zekovića.

Kako su dodali, na terenu već ima određeni broj volontera koji prate i pomažu napuštenim psima.

“A ovako će se stvoriti mogućnost da isti u velikoj mjeri pomognu kod udomljavanja i hranjenja istih. Za početak predlažemo da se jedan park za pse podijeli na četiri dijela, a ukoliko se ovakav model pokaže korisnim i održivim, lako je proširiti kapacitete”, naveli su u dopisu Rakčeviću.