Momirović: Jasno sam rekao Đeljošaju da nema nikakvih problema sa izvozom ulja u Crnu Goru

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije je rekao da se trenutno sagledavaju zalihe kako bi, u slučaju nepredviđenih okolnosti i potencijalnih poremećaja na tržištu, bilo dovoljno ulja za građane Srbije

18487 pregleda28 komentar(a)
Momirović, Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je obavijestio ministra ekonomskog razvoja Crne Gore Niku Đeljošaja da nema nikakvih problema sa izvozom ulja u Crnu Goru

Momirović je, kako je saopštilo to ministarstvo, rekao da je "izuzetno nekorektnan napad i manipulacija oko pitanja trgovine uljem".

"Jasno sam rekao Đeljošaju da nema nikakvih problema sa izvozom ulja u Crnu Goru", kazao je Momirović.

Dodao je da se trenutno sagledavaju zalihe kako bi, u slučaju nepredviđenih okolnosti i potencijalnih poremećaja na tržištu, bilo dovoljno ulja za građane Srbije.

"Vijesti" su danas objavile da ministarstva ekonomskog razvoja i poljoprivrede očekuju da će danas ili sjutra dobiti zvaničnu informaciju da li je Srbija zabranila izvoz jestivog suncokretovog ulja ili uvela druge mjere zbog čega crnogorski trgovci i uvoznici od utorka prošle sedmice ne mogu da kupuju tu osnovnu prehrambenu namirnicu kod svojih redovnih dobavljača iz ove države.

Sagovornik “Vijesti” iz trgovačke kompanije, koja je značajni uvoznik ulja, kazao je da im je dobavljač saopštio da su svi proizvođači ulja imali sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji im je usmeno kazao da obustave izvoz ulja, bez bilo kakve zvanične odluke, navodno zbog očekivanog rasta cijena ulja na globalnom nivou.

"Vijesti" su juče objavile da crnogorski trgovci i uvoznici od prošle sedmice otežano nabavljaju jestivo suncokretovo ulje iz Srbije.

Nekoliko crnogorskih trgovaca i proizvođača hrane kazalo je “Vijestima” da su prošle sedmice od svojih dobavljača iz Srbije obaviješteni da im više ne mogu prodavati ulje jer je donijeta odluka o zabrani izvoza tog proizvoda. To se odnosi i na količine koje su već bile ugovorene, a izvor “Vijesti” kaže i da je jedan kontigent ulja u četvrtak vraćen s granice u Srbiju.

Crna Gora 92 odsto potreba za suncokretovim uljem pokriva uvozom iz Srbije, pa bi ova zabrana mogla da ugrozi snabdijevanje ovim proizvodom, ali i da poveća njegove cijene na domaćem tržištu.