Državljanin BiH optužen za pomoć pri bijegu Rusu kojeg traži SAD oslobođen i sarađuje s tužiteljima

Bijeg ruskog preuzetnika, Artjoma Usa, osramotio je italijanske vlasti i izazvao kritike premijerke Đorđe Meloni, koja je rekla da je bilo "anomalija" u odlukama koje su na kraju dovele do Usova bijega

10433 pregleda0 komentar(a)
Us, Foto: Screenshot/Youtube

Vladimir Jovančić, državljanin Bosne i Hercegovine, koji je uhapšen zbog pomaganja ruskom preduzetniku Artjomu Usu da pobjegne iz italijanskog pritvora, oslobođen je iz pritvora i sarađuje sa italijanskim istražiteljima.

U međuvremenu, američki tužioci su odustali od zahtjeva za izručenje Jovančića, koji se suočavao s američkom optužnicom za pomaganje pri bijegu sina moćnog ruskog guverenera u martu 2023.

Jovančić je bio u pritvoru u Hrvatskoj, a zaustavljanje postupka za njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) predstavlja pomak u nastavku istrage o Usovom bijegu iz Italije, uoči izručenja SAD-u.

Italijanske vlasti uhapsile su Usa nakon što ga je američko Ministarstvo pravosuđa optužilo za rukovođenje razrađenom krijumčarskom mrežom koja je tajno isporučivala zapadnu vojnu tehnologiju Rusiji, a dio je završio na ukrajinskom ratištu.

Njegov bijeg osramotio je italijanske vlasti i izazvao kritike premijerke Đorđe Meloni, koja je rekla da je bilo "anomalija" u odlukama koje su na kraju dovele do Usova bijega.

Jovančić (53) jedan je od osam optuženih, kojeg italijansko tužilaštvo dovodi u vezu s Usovim bijegom.

Hrvatske vlasti uhapsile su ga 4. decembra 2023. po američkoj potjernici. Od tada sarađuje sa italijanskim tužiocima, a svjedočio je najmanje dva puta.

Jovančić je krajem prošlog mjeseca oslobođen iz hrvatskog pritvora te je izručen Italiji nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice, potvrdio je za Radio Slobodnu Evropu (RSE) njegov advokat, Gordan Preglej.

"Sporazum predviđa njegovu saradnju sa italijanskim istražiteljima i tri godine društveno korisnog rada", rekao je Preglej.

Oslobađanje je, takođe, podrazumijevalo pristanak američkih tužioca da zaustave proces izručenja.

Portparol američkog tužioca za Istočni okrug Njujorka potvrdio je da je Jovančićevo izručenje zaustavljeno, ali je kazao da optužbe ostaju na snazi.

Portparol kancelarije tužioca u Milanu, koji je vodio italijansku istragu, odbio je komentarisati ovaj slučaj.

Bjegunac, Us, čiji je otac bio guverner sibirske regije Krasnojarsk i saveznik ruskog predsjednika, Vladimira Putina, pobjegao je iz kućnog pritvora u predgrađu Milana 22. marta 2023, nakon što je poremetio signal koji se prenosi sa narukvice za elektronsko praćenje koju mu je sud odredio.

Italijanske vlasti su širom Evrope raširile mrežu, pokušavajući identifikovati i uhapsiti Usove pomagače.

Osim Jovančića, među onima koji su uhapšeni je i njegov sin Boris, za kojeg se vjeruje da je u italijanskom pritvoru, kao i jedan državljanin Slovenije koji je uhapšen u Ljubljani.

Iz Okružnog suda u Ljubljani za RSE je rečeno da je riječ o Mateju Janežiču, koji je pušten iz pritvora i izručen Italiji.

Italijanski zvaničnici takođe su optužili srpskog preduzetnika, Srđana Lolića.

Tri sedmice nakon što je navodno pomogao Usu da pobjegne iz Italije, Lolić je otputovao na Sjeverni pol, preko Krasnojarska, u pratnji visokog zvaničnika vlade te regije i drugih ruskih zvaničnika.

Iako nije poznat kao polarni istraživač, Lolić je tvrdio da je bio prvi Srbin koji je stigao do Sjevernog pola.

Trenutno nije poznato gdje se Lolić nalazi. No, italijanski sudski dokumenti pokazuju da je dao pisano svjedočenje italijanskim tužiteljima o osobama koje su pomogle Usu u bijegu.

Čini se da su neka od tih svjedočanstava pomogla u posljednjem hapšenju koje su italijanski zvaničnici potvrdili 14. juna, kada je priveden Dmitri Čirakadze, ruski biznismen koji živi u Švajcarskoj i kontroliše hotel na Sardiniji povezan sa Usom.

Čirakadze je uhapšen po dolasku na rimski aerodrom Fiumićino, a trenutno se bori protiv sudskog naloga suda za pritvor, tvrdi njegov advokat.

Italijanske vlasti za zavjeru, koja je dovela do bijega, takođe, su optužile Usovu suprugu, Mariju Jagodinu.

Vjeruje se da su i ona i Us u Rusiji, vjerojatno u Krasnojarsku. U izjavi za ruske medije, nakon hapšenja Čirakadzea, Us je potvrdio svoje poslovne veze s njim, navodeći da je hapšenje "PR potez" zapadnih zvaničnika.

Sjedinjene Američke Države ponudile su nagradu od sedam miliona dolara za informacije o Usovom bijegu.